Cel mai lung blocaj federal din istoria Statelor Unite afectează sute de mii de angajați
Blocajul care afectează o mare parte din administraţia americană a devenit cel mai lung din istoria Statelor Unite. Deşi 800.000 de angajaţi federali nu şi-au mai primit salariile de pe 22 decembrie, preşedintele Donald Trump şi reprezentanţii democraţi nu vor să negocieze pentru ieşirea din impas.
De Redactia Observator la 13.01.2019, 22:17Blocajul care afectează o mare parte din administraţia americană a devenit cel mai lung din istoria Statelor Unite. Deşi 800.000 de angajaţi federali nu şi-au mai primit salariile de pe 22 decembrie, preşedintele Donald Trump şi reprezentanţii democraţi nu vor să negocieze pentru ieşirea din impas. Trump nu renunţă la ideea de a construi zidul de la frontiera cu Mexicul, în timp ce angajaţii disperaţi apelează la băncile de alimente.
Cu probleme financiare serioase se confruntă familiile a sute de mii de angajaţi federali americani. O parte dintre ei au fost trimişi în concediu fără plată, alţii muncesc în continuare fără să îşi primească salariile.
Senatul a votat o lege prin care funcţionarii să fie plătiţi retroactiv, dar aceasta nu a fost promulgată de preşedinte. Băncile sunt îndemnate să îi păsuie pe cei care nu îşi pot plăti ratele.
”Nu ştiu cât timp vom putea face faţă situaţiei. Şi pentru că sunt gravidă în şase luni, nu pot pur şi simplu să îmi găsesc altă slujbă”, spune un angajat federal.
Fiecare săptămână de blocaj costă administraţia în jur de un miliard de dolari. Nici suferinţa oamenilor, nici pierderile financiare nu par să îl facă pe Trump să cedeze. Liderul de la Casa Albă cere 5,6 miliarde de dolari pentru ridicarea unui zid la graniţa cu Mexicul, iar dacă Congresul nu îi va acorda finanţarea, vrea să folosească armata şi fondurile pentru dezastre naturale pentru a-şi duce la îndeplinire promisiunea din campanie.
DONALD TRUMP, Preşedintele SUA: E vorba de o întâlnire de 15 minute, dacă ei nu vor să facă asta, voi declanşa procedura de urgenţă naţională. Am tot dreptul să fac asta.
În acest timp, angajaţii care nu îşi primesc salariile sunt nevoiţi să îşi caute a doua slujbă sau să apeleze la băncile de alimente.