Prima centrală nucleară plutitoare din lume şi-a început călătoria la Cercul Polar
Prima centrală nucleară plutitoare din lume a început o călătorie de 5.000 de kilometri, în Oceanul Arctic. Uriaşa barjă va ajunge în Extremul Orient, pentru a furniza energie electrică unui port şi mai multor platforme petroliere. Centrala va deveni operaţională înainte de sfârşitul anului.
De Redactia Observator la 24.08.2019, 09:33- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Prima centrală nucleară plutitoare din lume a început o călătorie de 5.000 de kilometri, în Oceanul Arctic. Uriaşa barjă va ajunge în Extremul Orient, pentru a furniza energie electrică unui port şi mai multor platforme petroliere. Centrala va deveni operaţională înainte de sfârşitul anului. Ecologiştii avertizează, însă, că aceasta ar putea deveni un adevărat "Cernobîl plutitor".
În plin scandal legat de incidentul nuclear de la poligonul militar din nordul Rusiei, autorităţile au permis, pentru întâia oară, accesul presei la bordul primei centrale nucleare plutitoare din lume.
Vizita jurnaliştilor a avut loc înainte ca nava, prezentată de ruşi ca una dintre minunile tehnologice ale secolului, să înceapă un lung voiaj pe la Cercul Polar. Cu o greutate de 21.000 de tone, barja Akademik Lomonossov va fi tractată de mai multe nave până în Extremul Orient.
Dmitry Alekseenko, director adjunct Rosenergatom: Avantajul principal al acestui bloc energetic este că poate fi adus în orice locaţie din ţara noastră care are nevoie de energie. Este o sursă de electricitate foarte puternică
Compania care s-a ocupat de construcţia mastodontului plutitor susţine că mobilitatea este principalul atuu al navei. Ruşii dau asigurări că este vorba de una din cele mai sigure instalaţii nucleare din lume, care poate asigura alimentarea cu energie electrică în zonele izolate ale globului.
Dmitry Alekseenko, director adjunct Rosenergatom: Nu poate exista o contaminare cu petrol. Combustibilul nu este folosit în natură. Totul se află aici înăuntru, nimic nu ajunge afară
În schimb, organizaţiile ecologiste sunt revoltate de campania de promovare. Ele susţin că orice centrală nucleară produce deşeuri radioactive şi reprezintă un pericol pentru populaţie şi mediul înconjurător. Iar într-o zonă în mare parte virgină, cum este Arctica, pericolul este şi mai mare.