Cheget, servieta nucleară a lui Vladimir Putin. Dacă dă un ordin nuclear ce se întâmplă
Președintele rus Vladimir Putin a declarat în weekend că forțele nucleare ale Rusiei vor fi puse în stare de alertă, stârnind temeri că invadarea Ucrainei de către Rusia ar putea duce la un război nuclear. Reuters explică cum ar funcționa lanțul de comandă al Rusiei în cazul lansării unei arme nucleare.
De Redactia Observator la 03.03.2022, 18:59- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Cine decide lansarea unei arme nucleare în Rusia? Un document din 2020 numit „Principii de bază ale politicii de stat a Federației Ruse privind descurajarea nucleară” spune că președintele rus ia decizia de folosire a unei arme nucleare. O servietă nucleară mică, cunoscută sub numele de Cheget, este ținută aproape de președinte în orice moment, legându-l de rețeaua de comandă și control a forțelor nucleare strategice ale Rusiei. Cheget nu conține un buton de lansare nucleară, ci mai degrabă transmite ordine de lansare către comandamentul militar central, adică Statul Major al Armatei Ruse.
Dacă Putin dă un ordin nuclear ce se întâmplă?
Statul Major rus are acces la codurile de lansare și are două metode de lansare a focoaselor nucleare. Poate trimite coduri de autorizare comandanților individuali de arme, care ar executa apoi procedurile de lansare. Există și un sistem de rezervă, cunoscut sub numele de Perimetr, care permite Statului Major să inițieze direct lansarea rachetelor terestre, ocolind toate posturile de comandă imediate.
Ordinul de plasarea în stare de alertă dat de Putin înseamnă un posibil atac nuclear?
- Războiul din Ucraina va schimba viitorul lumii întregi. De ce Vladimir Putin l-a pierdut deja. Explicația...
- Începutul sfârșitului pentru Vladimir Putin? The New Yorker: Invadarea Ucrainei este o greșeală istorică care...
- Toți oamenii lui Vladimir Putin. De cine ascultă liderul rus și cine conduce războiul din Ucraina
Vladimir Putin a spus în weekend că forțele nucleare ale țării vor intra în stare de alertă. A doua zi, Ministerul Apărării a anunțat că forțele sale nucleare au fost puse în modul de luptă „sporit/special”. Sintagma ”mod de luptă sporit sau special” nu apare în doctrina nucleară a Rusiei. Experții militari internaționali sunt nedumeriți asupra a ceea ce ar putea însemna.
Pavel Podvig, cercetător la Institutul Națiunilor Unite pentru Cercetare în Dezarmare a comentat pe Twitter că ordinul ar fi putut activa sistemul de comandă și control nuclear al Rusiei, deschizând în esență canale de comunicare pentru orice eventual ordin de lansare. Adică că ar putea însemna doar că rușii au adăugat personal la instalațiile lor nucleare.
Ce reguli au rușii privind lansările nucleare?
Doctrina din 2020 prezintă patru scenarii care ar putea justifica folosirea armelor nucleare rusești:
1. utilizarea armelor nucleare sau a armelor de distrugere în masă împotriva Rusiei sau a aliaților săi.
2. date care arată lansarea de rachete balistice îndreptate către Rusia sau aliații săi.
3. un atac asupra clădirilor guvernamentale sau militare critice care ar submina acțiunile de răspuns ale forțelor nucleare ale țării.
4. folosirea armelor convenționale împotriva Rusiei „când însăși existența statului este în pericol”.
Ce capacități nucleare are Rusia?
Federația Oamenilor de Știință Americani estimează că Rusia are 5.977 de focoase nucleare, mai multe decât orice altă țară. Dintre acestea, 1.588 sunt gata de utilizare. Rachetele sale pot fi trase de pe uscat, submarine și din avioane. Putin a supravegheat un test coordonat al forțelor nucleare ale Rusiei pe 19 februarie, cu puțin timp înainte de a ordona invadarea Ucraina.
A folosit vreodată Rusia arma nucleară?
Nu. Până în prezent, singura folosire a armelor nucleare în timpul unui conflict a fost lansarea bombele atomice peste Hiroshima și Nagasaki de către Statele Unite în 1945, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.