China a trimis 1.000 de puşti de asalt, echipamente militare şi veste antiglonţ în Rusia. Cum "ascunde" transporturile
Companiile chineze, inclusiv una care are legături cu guvernul de la Beijing, au trimis în Rusia 1.000 de puşti de asalt şi alte echipamente militare, inclusiv piese de drone şi veste antiglonţ, relatează Politico citând date vamale obţinute de publicaţia americană. Deşi nu este vorba de transporturi mari, produsele sunt trecute în actele vamale cu "cu dublă utilizare".
De Redactia Observator la 17.03.2023, 15:14Livrările au avut loc în perioada iunie - decembrie 2022, conform datelor furnizate de ImportGenius, un agregator de date vamale. China North Industries Group Corporation Limited, unul dintre cei mai mari contractori de apărare din China, a trimis puștile în iunie unei companii ruse numită Tekhkrim, care face afaceri cu statul și cu armata rusă.
Este vorba de puşti CQ-A, fabricate după modelul M16, dar etichetate în datele vamale ca "puști de vânătoare civile". Potrivit unor rapoarte aceste arme sunt folosite de poliția paramilitară din China și de forțele armate din ţări precum Filipine, Sudanul de Sud și Paraguay.
Ruşii au primit, de asemenea, 12 transporturi cu componente de drone de la companii chineze şi peste 12 tone de veste antiglonţ chinezeşti, care au trecut prin Turcia, la sfârşitul anului 2022, potrivit informaţiilor citate de Politico. Deşi datele vamale nu arată că Beijingul vinde un număr mare de arme Moscovei în mod special, China furnizează totuşi companiilor ruseşti echipamente "cu dublă utilizare" şi articole comerciale care ar putea fi folosite şi pe câmpul de luptă în Ucraina, menţionează Politico.
Da-Jiang Innovations Science & Technology Co., cunoscută şi sub numele de DJI, a expediat prin Emiratele Arabe Unite piese de schimb pentru drone, cum ar fi baterii şi camere, unui mic distribuitor rus în noiembrie şi decembrie 2022, potrivit publicaţiei americane. DJI este o companie chineză care a intrat sub supravegherea SUA după ce a fost sancţionată de Ministerul de Finanţe în 2021 pentru că a furnizat statului chinez drone pentru a controla minoritatea uigură din regiunea din vestul ţării, Xinjiang.
- Kremlinul confirmă vizita preşedintelui Xi Jinping în Rusia. Liderul de la Beijing se va întâlni luni cu...
- Americanii dau ultimatum chinezilor. Ce se întâmplă cu aplicaţia TikTok dacă acţiunile nu vor fi vândute
- Ucrainenii susţin că au doborât o dronă chineză, modificată şi înarmată de ruşi: O nouă dovadă că Rusia...
Pe lângă drone, Rusia a depins luni de zile de alte ţări, inclusiv China, pentru a obţine echipamente de navigaţie, imagini prin satelit, componente de vehicule şi alte materii prime pentru a sprijini războiul lansat în urmă cu mai bine de un an de preşedintele Vladimir Putin împotriva Ucrainei.
Deşi sancţiunile occidentale au împiedicat Moscova să importe direct numeroase produse, de la microcipuri la gaze lacrimogene,Rusia poate achiziţiona în continuare aceste bunuri din ţări "prietenoase" care nu respectă noile reguli occidentale, cum ar fi China sau ţările din Golf, a explicat Politico.
Președintele Xi Jinping va vizita Rusia între 20-22 martie
Preşedintele chinez Xi Jinping se va afla în Rusia în perioada 20-22 martie pentru o vizită de stat, în urma unei invitaţii lansate de preşedintele Vladimir Putin, au anunţat vineri Kremlinul şi Ministerul Afacerilor Externe chinez. Vizita are loc în contextul în care China s-a oferit "să medieze" pacea în Ucraina, un efort întâmpinat cu scepticism în Occident, având în vedere sprijinul diplomatic acordat Rusiei și refuzul de a condamna războiul din Ucraina. Kremlinul a mai anunţat că vor fi semnate cu acest prilej "un număr de documente bilaterale importante".
China şi Rusia au încheiat un parteneriat "nelimitat" în februarie 2022, când Vladimir Putin s-a aflat în vizită la Beijing pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Ulterior, cele două părţi au continuat să-şi reafirme forţa relaţiilor, comerţul între Rusia şi China luând avânt după invazie şi China fiind principalul cumpărător de petrol rus, o sursă-cheie de venituri pentru Moscova.