DOCUMENTE SENZAŢIONALE: CIA a anticipat o criză în România cu mult înainte de izbucnirea Revoluţiei din '89
La 22 decembrie 1986, CIA a organizat o şedinţă pentru a discuta despre "semnele unei instabilităţi crescute din România", după cum arată o serie de documente declasificate de către agenţia americană.
De Redactia Observator la 18.01.2017, 17:09La 22 decembrie 1986, CIA a organizat o şedinţă pentru a discuta despre "semnele unei instabilităţi crescute din România", după cum arată o serie de documente declasificate de către agenţia americană.
Potrivit CIA, dacă în România ar fi izbucnit o criză politică, aceasta ar fi fost precipitată de posibila moarte a lui Nicoale Ceauşescu sau de o "severă lipsă de pricepere" a acestuia.
Alte posibile motive ar fi fost o lovitură de stat, pusă la cale de unul sau mai multe grupuri de oponenţi ai regimului sau izbucnirea unor turbulenţe în mai multe regiuni din ţară.
Potrivit documentelor, CIA avea informaţii despre primele două scenarii, cât şi despre rolurile pe care Securitatea, clanul Ceauşescu şi URSS le-ar fi putut juca în acest sens.
În textul cu pricina se face referire şi la un alt document despre Ceauşescu, publicat în 1985 ("The Outlook for Ceauşescu") în care se vorbeşte despre impactul unei posibile crize interne în România.
La acel moment, principalele preocupări ale CIA erau dacă posibila criză din ţara noastră este sau nu iminentă, cum se poate decide acest lucru şi cum pot fi îmbunătăţite mecanismele de avertizare în acest sens.
Pielea de delfin, folosită pentru curele de ceas şi poşete pentru femei
Alt subiect care stârnea interesul agenţilor secreţi americani era Tăbăcăria Naţională.
Potrivit informaţiilor care se regăsesc în documentele publicate de CIA, fabrica folosea piele de peşte,"probabil de delfin" pentru a face curele de ceas sau poşete pentru femei.
Textul vorbeşte şi despre felul în care era distribuită pielea pentru a fi procesată. Astfel aflăm că pielea de cea mai bună calitate era rezervată armatei pentru a fi utilizată în scopuri militare, cea de calitate medie ere destinată exportului, iar "rămăşiţele" era folosite pentru consumul populaţiei.
Raportul vorbeşte şi despre situaţia grea a angajaţilor tăbăcăriei, care erau plătiţi prost şi lucrau în condiţii mizere. Se menţionează, de asemenea, că poziţiile de bază din fabrică erau ocupate de persoane necalificate, care obţineau locurile de muncă doar pentru că erau membrii Partidului Comunist.
Este amintită şi existenţa unor platforme "de lemn sau metal" pe acoperişurile clădirilor din apropierea Tăbăcăriei, platforme care ar fi fost camuflate şi a căror "adevărată natură a utilizării este necunoscută".
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și