Antena LIVE

Curs valutar

Cine este noul şef al CIA. John Ratcliffe, aliat al lui Trump, a spus că nu există dovezi că Rusia a reușit să manipuleze rezultatul votului în 2016

Senatul SUA l-a confirmat ca director al CIA pe John Ratcliffe. Fost Director al Serviciilor Naționale de Informații, acesta este un apropiat al președintelui Donald Trump. Relația lor s-a remarcat în special prin sprijinul său puternic pentru politicile administrației Trump și apărarea sa constantă a acestuia în fața acuzațiilor și investigațiilor legate de Rusia și procesul de destituire (impeachment).

De la 24.01.2025, 11:44
WhatsApp
John Ratcliffe depune jurământul ca Director al CIA în fața vicepreședintelui JD Vance în timpul unei ceremonii, 23 ianuarie 2025 Profimedia

Senatul SUA l-a confirmat joi ca director al CIA pe John Ratcliffe (59 de ani), fost director al informațiilor naționale în timpul primului mandat al președintelui republican Donald Trump. Camera superioară a legislativului american a aprobat nominalizarea cu 75 de voturi din taberele democrată și republicană, față de 25 împotrivă.

John Ratcliffe a depus jurământul ca Director al CIA în fața vicepreședintelui JD Vance, în timpul unei ceremonii de învestire care a avut loc pe 23 ianuarie 2025, în biroul ceremonial al vicepreședintelui, la Washington.

La audierea sa din Senat de săptămâna trecută, Ratcliffe a susținut că, sub conducerea sa, CIA va "produce analize perspicace și obiective din toate sursele, fără a permite vreodată părtinirii politice sau personale să-i afecteze judecata sau să-i contamineze munca".

El a afirmat de asemenea că agenția federală trebuie să "continue să se concentreze și să lucreze mai mult asupra amenințărilor reprezentate de China și de Partidul Comunist" chinez. John Ratcliffe a subliniat totodată necesitatea ca CIA să înțeleagă progresele tehnologice, argumentând că a cunoaște capacitățile tehnologice ale adversarilor este "mai important ca oricând".

Pe acelaşi subiect

Cine este John Ratcliffe

Fost procuror federal, Ratcliffe a fost reprezentant al Texasului în Congres din 2015 până în 2020. În această calitate, a fost implicat în diverse comisii, inclusiv Comisia pentru Informații, unde a avut acces la informații clasificate și s-a concentrat pe probleme de securitate națională.

În această perioadă l-a apărat pe Donald Trump în timpul primei proceduri de destituire. Ulterior a fost numit de acesta director Director al Serviciilor Naționale de Informații (DNI), rol deținut în 2020-2021. În această poziție, a supravegheat toate cele 17 agenții de informații ale SUA și a oferit consiliere președintelui cu privire la problemele de securitate națională.

A fost anterior procuror federal și avocat, cu reputație în combaterea criminalității cibernetice și a amenințărilor teroriste. A fost primar al orașului Heath, Texas, înainte de a intra în Congres. Nominalizarea sa la şefia DNI a fost controversată, unii criticându-l pentru lipsa de experiență amplă în domeniul informațiilor și percepția de partizanat politic Ratcliffe este cunoscut pentru opiniile sale conservatoare și sprijinul său ferm pentru administrația Trump.

John Ratcliffe, despre Rusia

În calitate de membru al Camerei Reprezentanților, Ratcliffe a fost unul dintre cei mai puternici apărători ai lui Trump în timpul investigației privind presupusa interferență a Rusiei în alegerile din 2016 și în procesul de impeachment. El a criticat vehement ceea ce considera a fi o "vânătoare de vrăjitoare" la adresa lui Trump.

El a susținut că, deşi au existat eforturi, nu există dovezi că Rusia sau alte state au reușit să manipuleze efectiv rezultatele votului în 2016. A recunoscut însă că Moscova a desfășurat operațiuni de influență pentru a crea diviziuni în societatea americană. Ratcliffe a criticat investigația condusă de procurorul special Robert Mueller, spunând că a fost una motivată politic.El a susținut că investigația privind interferența rusă a fost folosită ca un instrument pentru a submina președinția lui Donald Trump.

În timpul audierii pentru funcția de Director al CIA, John Ratcliffe a subliniat necesitatea ca agenția să îmbunătățească anticiparea amenințărilor globale, inclusiv cele reprezentate de Rusia. El a menționat că, deși consideră China drept principalul rival geopolitic al Statelor Unite, Rusia, alături de Iran, Coreea de Nord și alte entități, continuă să reprezinte provocări semnificative pentru securitatea națională. John Ratcliffe a spus că războiul din Ucraina amenință să atragă SUA într-un conflict cu o "țară nucleară".

Ratcliffe îl înlocuiește pe Bill Burns ca șef al agenției de spionaj. Nu este clar dacă administrația lui Trump va continua același nivel de partajare a informațiilor cu Ucraina ca cel din timpul administrației Biden.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

cia john ratcliffe donald trump rusia sua
Întrebarea zilei
Consideri că generaţiile tinere sunt mai puţin cumpătate în privinţa cheltuielilor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Locul de muncă din România plătit cu până la 20.000 de lei pe lună. Care e...
Fanatik.ro
Publicat 24.01.2025
Cât de bine îi merge Moscovei se vede noaptea. Din satelit
spotmedia.ro
Publicat 23.01.2025
Călin Georgescu, tehnici securiste cu iz mafiot
spotmedia.ro
Publicat 21.01.2025
Pensii mărite cu 240 de lei pentru această categorie de PENSIONARI din România,...
Gandul
Publicat 24.01.2025
Pedeapsă primită de tânărul care l-a ucis cu bestialitate pe amantul mamei...
Adevărul
Publicat 24.01.2025
În premieră ȋntr-un talent show tv, concurenţii X Factor au susţinătorii cu...
A1
Publicat 24.01.2025
Horoscopul zilei de 25 ianuarie 2025. Racii se gândesc la familie. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.01.2025
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se...
spynews.ro
Publicat 24.01.2025
O descoperire remarcabilă dezvăluie un secret al Imperiului Roman: „Parcă s-a...
GSP
Publicat 21.01.2025
Se alimentează cardurile cu 200 de lei. Cui și care sunt condițiile
Click.ro
Publicat 24.01.2025
Un dispozitiv Apple e acuzat că a expus utilizatorii la cancer. Ce „chimicale...
Useit
Publicat 24.01.2025
A murit Cornel Oțelea, singurul handbalist român care a fost de trei ori campion...
Redacţia.ro
Publicat 22.01.2025
„Ascultați, Putin este pregătit, toți sunt pregătiți!” Liderul rus a...
libertatea.ro
Publicat 24.01.2025
Sean „Diddy” Combs a intentat un proces de defăimare în valoare de 50 de...
ZU
Publicat 24.01.2025
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Hello taste
Publicat 24.01.2025
Cele mai bune ceaiuri pentru relaxare după o zi lungă de iarnă. Rețete simple...
Deparinti
Publicat 24.01.2025
Aras Bulut Iynemli și-a luat rămas-bun de la colega Ahsen Eroğlu. Postarea...
Happy
Publicat 23.01.2025
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
BZI
Publicat 24.01.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce riscuri pentru sănătate poate avea scoaterea amigdalelor în copilărie....
Medicool
Publicat 24.01.2025