Antena LIVE

Curs valutar

Cine sunt astronauţii care vor zbura spre Lună, după mai bine de 50 de ani. Anunţul NASA marchează o triplă premieră

Agenţia spaţială americană NASA a anunţat cine sunt cei patru oameni care vor zbura din nou spre Lună, după o pauză 50 de ani, în cadrul misiunii Artemis II, relatează BBC. Reid Wiseman, Victor Glover, Christina Koch şi Jeremy Hansen sunt cei care vor zbura cu o capsulă în jurul corpului lunar la sfârşitul anului viitor sau la începutul anului 2025. Anunţul NASA marchează o triplă premieră: o femeie, un astronaut afro-american şi un canadian vor călători pentru prima dată spre Lună.

De la 04.04.2023, 21:26
WhatsApp
Vezi și:

Christina Koch, o ingineră care deţine deja recordul pentru cel mai lung zbor spaţial neîntrerupt efectuat de o femeie, a fost desemnată ca specialist de misiune, alături de Victor Glover, aviator al Marinei americane, care a fost desemnat pilot al misiunii Artemis II. Glover, care a făcut parte din cel de-al doilea zbor cu echipaj al unei capsule SpaceX Crew Dragon, va deveni primul astronaut de culoare trimis vreodată într-o misiune lunară.

De asemenea, Jeremy Hansen este primul canadian ales vreodată pentru un zbor spre Lună, în calitate de specialist de misiune. Americanul Reid Wiseman, un veteran al Staţiei Spaţiale Internaţionale, a fost numit comandant al misiunii Artemis II.

Artemis II este zborul de debut cu echipaj uman - dar nu şi prima aselenizare - al programului succesor al misiunii Apollo, având ca scop întoarcerea astronauţilor pe suprafaţa Lunii, ceea ce se va întâmpla mai târziu în acest deceniu, şi în cele din urmă, stabilirea unui avanpost durabil acolo, creându-se astfel premisele pentru viitoarea explorare umană a planetei Marte.

Ce presupune misiunea Artemis II

Pe acelaşi subiect

Astronauţii nu vor păşi pe Lună, dar misiunea lor va pregăti terenul pentru o aselenizare a unui echipaj ulterior. Cei trei cetăţeni americani şi cel canadian au fost prezentaţi publicului în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Houston, Texas. Ei vor începe acum o perioadă de pregătire intensă pentru misiune.

Prin selectarea unei femei şi a unei persoane de culoare în echipaj, NASA îşi respectă promisiunea de a aduce o mai mare diversitate în eforturile sale de explorare spaţială. Toate misiunile anterioare cu echipaj uman pe Lună au fost realizate de bărbaţi albi.

Reid Wiseman are 47 de ani şi este pilot al Marinei americane care a ocupat pentru o vreme funcţia de şef al biroului pentru astronauţi al NASA. A mai zburat într-o singură misiune spaţială, către Staţia Spaţială Internaţională, în 2015.

Victor Glover  are 46 de ani. Este pilot de încercare al US Navy. S-a alăturat NASA în 2013 şi a efectuat primul său zbor în spaţiu în 2020. A fost primul afro-american care a rămas pe Staţia Spaţială pentru o perioadă extinsă de şase luni.

Christina Koch are 44 de ani şi este inginer electronist. Deţine recordul pentru cea mai lungă perioadă continuă în spaţiu a unei femei -  328 de zile. Împreună cu astronautul NASA Jessica Meir, ea a participat la prima ieşire în spaţiu exclusiv feminină, în octombrie 2019.

Jeremy Hanson are 47 de ani. Înainte de a se alătura Agenţiei Spaţiale Canadiene, a fost pilot de vânătoare în cadrul Forţelor Aeriene Regale Canadiene. Încă nu a zburat în spaţiu.

Tripă premieră anunţată de NASA

În esenţă, cei patru vor repeta misiunea din 1968 efectuată de Apollo 8, care a fost primul zbor spaţial uman care a ajuns la Lună. Echipajul a realizat atunci o faimoasă fotografie, "Earthrise" (Răsăritul Pământului), care a arătat planeta Pământ ieşind din spatele orizontului lunar. Diferenţa majoră de data aceasta va fi utilizarea tehnologiei secolului XXI pe care NASA a dezvoltat-o în cadrul programului Artemis. În mitologia greacă, Artemis era sora geamănă a lui Apollo.

Anul trecut, agenţia şi-a testat racheta lunară de ultimă generaţie, numită Space Launch System, şi capsula echipajului, care a primit numele de Orion. Artemis I a plecat de pe Pământ într-o misiune de 25 de zile şi a orbitat în jurul Lunii fără nimeni la bord, ceea ce le-a permis inginerilor să evalueze gradul de pregătire al hardware-ului.

Acum, cei patru astronauţi vor urca în Orion pentru misiunea Artemis II şi o călătorie până la Lună şi înapoi, care va dura probabil 10 zile.

Ultima misiune spaţială cu echipaj uman către Lună a fost Apollo 17, în decembrie 1972. Prima aselenizare a fost misiunea Apollo 11, în 1969. Artemis III, prima aselenizare din noua eră, nu este aşteptată mai devreme de cel puţin 12 luni după Artemis II.

NASA nu dispune încă de un sistem capabil să ducă astronauţii pe suprafaţa lunară. Acesta este în curs de dezvoltare de către compania SpaceX a lui Elon Musk. Denumit Starship, vehiculul spaţial urmează să înceapă testele de zbor în următoarele săptămâni.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

nasa luna artemis ii
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024