Antena LIVE

Curs valutar

Coaliţia lui Olaf Scholz în pericol. Liberalii discută ruperea alianţei după eşecul la alegeri în landul Brandenburg

Partidul Liber Democrat german (FDP) discută asupra rămânerii în coaliţia de guvernare condusă de cancelarul federal social-democrat Olaf Scholz, în urma eşecului suferit de acest partid la alegerile regionale desfăşurate duminică în landul estic Brandenburg, unde nu a obţinut nici măcar 1% din voturi, relatează luni agenţia EFE.

De la 23.09.2024, 17:37
WhatsApp
Coaliţia lui Olaf Scholz în pericol. Liberalii discută ruperea alianţei după eşecul la alegeri în landul Brandenburg Profimedia

Liderul din Bavaria al partidului liberal, Martin Hagen, a cerut deschis ieşirea de la guvernare. "Când îţi dai seama că la un moment dat lucrurile nu mai funcţionează, trebuie să pui punct. Trebuie să vorbim clar despre asta la nivelul partidului", a spus Hagen pentru ziarul Augsburger Allgemeine. "De trei ani, FDP a fost sancţionat la fiecare scrutin regional, iar asta nu din cauza activităţii pe plan local. Oamenii resping în mod clar coaliţia", a remarcat el.

Se rupe coaliţia de guvernare în Germania?

La rândul său, vicepreşedintele partidului, Wolfgang Kubicki, a estimat că, în urma rezultatelor la scrutinul regional din estul Germaniei, câştigat de social-democraţii lui Scholz, dar la mică distanţă de extrema-dreaptă clasată pe locul doi, guvernul de coaliţie al acestuia va trebui să tragă concluziile, sau în caz contrar va înceta să existe. "Este o chestiune de câteva săptămâni. Nu vom aştepta până la Crăciun", a indicat vicepreşedintele FDP, în declaraţii acordate grupului media Funke.

La începutul acestei luni, toate cele trei formaţiuni din coaliţia de guvernare de la Berlin, respectiv Partidul Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, Partidul Liber-Democrat (FDP) al ministrului de finanţe Christian Lindner şi Verzii titularei Externelor, Annalena Baerbock, au suferit înfrângeri severe în alegeri regionale, în timp ce formaţiunile anti-sistem şi de extremă dreapta au obţinut rezultate record.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, la europarlamentarele din iunie cele trei partide din coaliţia lui Scholz au obţinut împreună numai 31% din voturi, iar partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) s-a clasat în faţa tuturor celor trei formaţiuni de guvernare. În septembrie anul viitor, în Germania vor avea loc alegeri legislative naţionale.

O rupere a coaliţiei de guvernare le-ar permite liberalilor să se distanţeze de această formulă tripartită pe care în prezent doar 3% din populaţie o mai susţine, potrivit ultimelor cercetări sociologice de săptămâna trecută, şi să încerce să revină în sondaje, în care FDP se află sunt pragul de 5% necesar intrării în parlamentul federal (Bundestag) la votul pe liste de partid.

Totuşi, preşedintele formaţiunii, Christian Lindner, s-a pronunţat luni în favoarea continuării coaliţiei, dar nu cu orice preţ. "Trebuie să ai curajul să continui să lucrezi într-o coaliţie controversată dacă eşti convins că se poate realiza ceva", a spus Lindner în timpul unei discuţii cu presa la care a analizat rezultatele alegerilor regionale din landul Brandenburg. Dar, în acelaşi timp, "trebuie să ai şi curajul, când vezi că posibilităţile sunt epuizate, să declanşezi o nouă dinamică'", a adăugat ministrul de finanţe.

El a insistat că acum guvernul lui Scholz are în faţă o "toamnă a deciziilor", în care trebuie să finalizeze bugetul pentru anul viitor şi de asemenea să facă faţă unei serii de provocări, printre care Lindner a evidenţiat recăpătarea controlului asupra fluxurilor migratorii, acţiune în care, a spus el, trebuie să colaboreze toate partidele democratice. Guvernul de la Berlin a introdus controale la graniţe şi a elaborat un plan de combatere a migraţiei ilegale, ce cuprinde măsuri de securitate, restricţii privind serviciile acordate solicitanţilor de azil şi promisiunea unor măsuri care să faciliteze expulzarea migranţilor.

Întrebat despre succesul pe care extrema dreaptă l-a înregistrat acum în Brandenburg în rândul tinerilor, care la alegerile legislative naţionale din 2021 au votat în acest land cu predilecţie pentru FDP şi Verzi, liderul liberalilor germani a observat că în prezent "oamenii sunt preocupaţi de securitate şi de situaţia economică", după ce la ultimele alegeri generale preocupările principale au fost schimbările climatice şi digitalizarea.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

germania alegeri coalitie olaf scholz
Întrebarea zilei
Aţi avut vreodată probleme medicale după ce aţi cumpărat haine de la second hand?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să nu mănânci niciodată înainte sau după ce ai băut cafeaua de...
Fanatik.ro
Publicat 23.09.2024
Destinația grecească numai bună pentru toamna aceasta: Kavala. 3 în 1!
spotmedia.ro
Publicat 23.09.2024
Gropile uriașe apărute în Siberia au înghițit un bărbat cu tot cu tractor....
Gandul
Publicat 23.09.2024
Atrocitățile fără seamăn ale țăranilor conduși de Horea, Cloșca și...
Adevărul
Publicat 23.09.2024
Bogdan Ionescu de la Insula Iubirii s-a căsătorit! Fostul iubit al lui Hannelore...
A1
Publicat 21.09.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Horoscopul zilei de 24 septembrie 2024. Taurii trebuie să fie atenți la...
CaTine
Publicat 23.09.2024
Fiul lui Dan Capatos, Andrei, carieră de succes în tenis, încă de la o...
spynews.ro
Publicat 23.09.2024
Viața în România a unui străin aflat la 11.000 km distanță de casă. Ce a...
GSP
Publicat 21.09.2024
Unul dintre cei mai importanți poeți a tuturor timpurilor și-a pierdut mințile...
Click.ro
Publicat 23.09.2024
Cum a furat un bărbat 100 de milioane de dolari de la Facebook și Google. A...
Useit
Publicat 23.09.2024
Se schimba data PASTELUI? Crestinatatea se pregateste pentru un moment istoric
Redacţia.ro
Publicat 23.09.2024
„Javre”, „fraieri”, „bulangii”, câteva dintre jignirile adresate...
libertatea.ro
Publicat 23.09.2024
Jungkook a lansat documentarul „Jung Kook: I Am Still”. Pelicula urmărește...
ZU
Publicat 23.09.2024
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Hello taste
Publicat 23.09.2024
Somnambulismul la copii: Iată cum să îți dai seama și ce să faci
Deparinti
Publicat 23.09.2024
Klaus Iohannis, de râsul opoziției: „A ajuns să se milogească de...
ziare.com
Publicat 23.09.2024
Bárbara Mori și Fernando Rovzar s-au căsătorit în secret. Actrița din Rubi...
Happy
Publicat 23.09.2024
Medicamente interzise la volan. Pastile care îți pot afecta capacitatea de a...
Medicool
Publicat 23.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024