Colecţie de artă de provenienţă nazistă
Muzeul de Artă din Berna s-a îmbogăţit, peste noapte, cu o colecţie care ar putea valora un miliard de euro
De Redactia Observator la 08.05.2014, 08:35Muzeul de Artă din Berna s-a îmbogăţit, peste noapte, cu o colecţie care ar putea valora un miliard de euro
Conducerea muzeului din capitala Elveţiei se declară "surprinsă şi încântată" de testamentul lui Cornelius Gurlitt, dar subliniază că nu a avut nicio relaţie cu acesta. Moştenirea creează probleme dificile de natură etică, potrivit muzeului. Într-adevăr, unele din tablourile şi desenele păstrate de Gurlitt în apartamentul de bloc din Munchen ar putea aparţine, de fapt, unor familii evreieşti sau chiar unor muzee.
Printre operele cu provenienţă contestată se numără picturi de Otto Dix, Henri Matisse şi aceasta, de Max Liebermann, care ar fi fost luată din casa unui colecţionar evreu, în anii '30.
Tatăl lui Gurlitt, Hildebrand, fusese însărcinat de Hitler să vândă operele de artă modernă jefuite din casele evreilor sau înlăturate din muzee pe motiv că erau "degenerate". Se crede, însă, că Hildebrand, decedat în 1954, a păstrat multe din aceste piese. Colecţia ascunsă la Munchen a fost descoperită în 2012 de autorităţile germane, care au confiscat-o, deoarece Cornelius Gurlitt era suspect de fraudă fiscală. Luna trecută, însă, el a ajuns la o înţelegere cu guvernul iar tablourile i-au fost restituite.
Dar Gurlitt a murit, la 81 de ani, fără ca provenienţa operelor să fie stabilită. Colecţia cuprinde peste 1.400 de piese, între care picturi de Picasso, Renoir, Cézanne şi alţi maeştri moderni. Unele au aparţinut, fără niciun dubiu, familiei Gurlitt încă dinainte de venirea naziştilor la putere, aşa că vor putea fi, în curând, expuse la muzeul din Berna.