UE apără distribuţia vaccinurilor anti-Covid, după ce mai multe ţări au denunțat inechități la nivelul blocului comunitar
Comisia Europeană își apără politica de distribuire a vaccinurilor împotriva Covid-19, după ce Austria și alte cinci state membre ale Uniunii s-au plâns că dozele nu au fost alocate în mod egal.
De Ana Maria Ghiarasim la 13.03.2021, 22:19- Liderii a șase țări europene au cerut lămuriri privind distribuția vaccinurilor împotriva Covid-19 în spațiul UE.
- Comisia Europeană a fost criticată pentru distribuirea lentă a vaccinurilor, deşi guvernele UE joacă un rol esenţial în achiziţionare şi planurile de vaccinare.
Într-o scrisoare comună adresată Comisiei și Consiliului European, liderii a șase țări europene, între care Republica Cehă, Bulgaria, Slovenia, Letonia și ulterior Croația, au cerut lămuriri privind distribuția vaccinurilor împotriva Covid-19, scrie Reuters.
Comisia Europeană a răspuns că dozele au fost distribuite proporțional cu populația fiecărei țări și luând în considerare datele epidemiologice, adăugând că statelor membre le revine sarcina de a decide cum să le împartă.
O politică flexibilă agreată de guvernele UE a însemnat că ţările care se confruntă cu o fază mai acută a epidemiei ar putea accesa mai multe doze, în cazul în care unele guverne ar opta să nu-şi preia alocarea proporţională, a declarat Executivul UE într-un comunicat.
"Ar fi de competenţa statelor membre să găsească un acord dacă doresc să revină la baza proporţională", a spus acesta, adăugând că sprijină o metodă de alocare bazată exclusiv pe o proporţie a populaţiei fiecărei naţiuni a UE.
Comisia Europeană, criticată pentru distribuirea lentă a vaccinurilor
Comisia Europeană a fost criticată pentru distribuirea lentă a vaccinurilor, deşi guvernele UE joacă un rol esenţial în achiziţionare şi planurile de vaccinare.
Vineri, cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat că dozele de vaccin nu sunt împărțite uniform între statele membre, în ciuda unui acord în cadrul blocului de a face acest lucru în funcție de populație.
El a acuzat, fără a oferi dovezi, acorduri separate încheiate între consiliul de conducere al vaccinării din UE și companiile de medicamente.
Scrisoarea lui Kurz și a omologilor săi, adresată președintelui Comisiei Ursula von der Leyen și președintelui Consiliului European Charles Michel, a cerut „o soluție europeană”.
"În ultimele zile ... am descoperit că ... livrările de doze de vaccin de către companiile farmaceutice către state membre individuale ale UE nu sunt puse în aplicare în mod egal, urmând cheia proporţională a populaţiei", se spune în scrisoarea publicată în presa austriacă.
Un oficial al UE a declarat că preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a primit scrisoarea, iar un summit al liderilor este deja planificat pentru 25 și 26 martie.