Confruntări militare între două țări din Asia Centrală. Sunt 13 morți, zeci de răniți și 10.000 de evacuați
Cel puțin 13 persoane au fost ucise, alte zeci au fost rănite și 10.000 de persoane au fost evacuate după ce o dispută a generat una dintre cele mai grave confruntări din ultimii ani la graniță dintre Kîrgîzstan-Tadjikistan. Zona disputată se află în regiunea Batken din Kîrgîzstan.
De Redactia Observator la 30.04.2021, 18:22Luptele au început miercuri când oamenii din ambele tabere au aruncat cu pietre în apropierea enclavei tadjike Voruh, situată pe teritoriul Kîrgîzstanului, un teritoriu disputat între cele două ţări din Asia Centrală, relatează BBC. Violențele care au degenerat rapid în confruntări armate au început după ce au fost instalate camere de supraveghere la o instalație de apă. Cele două tabere ar fi căzut inițial de acord că echipamentul de supraveghere de la instalația de apă ar trebui eliminat, dar Tadjikistanul a refuzat. Polițiștii de frontieră s-au implicat rapid iar unități militare din ambele părți au început un schimbul de focuri joi.
Un reprezentant al poliției din Batken a declarat pentru AFP că împușcăturile au continuat și în timpul nopții de joi spre vineri „dar nu intens”. S-au împușcat atât soldați, cât și civili Deși a fost convenit un armistițiu și retragerea trupelor, luptele continuă iar bilanțul victimelor nu este încă clar. Ministerul Sănătății din Kîrgîzstan a declarat că a înregistrat 134 de victime, inclusiv 13 decese, doi dintre răniți fiind în stare gravă. O fată născută în 2008 se numără printre morți. Peste zece mii de cetățeni au fost evacuați din două districte care se învecinează cu Tadjikistan, unde luptele au fost cele mai intense.
Fotografiile de pe rețelele sociale arată câteva clădiri în flăcări. Rusia a transmis că "urmăreşte situaţia", iar Uzbekistanul a cerut "încetarea imediată a ostilităţilor". Kîrgîzstanul şi Tadjikistanul se acuză reciproc de începerea schimburilor de focuri.
Delimitarea slabă a frontierei kîrgîzo-tadjice a dus la o serie de ciocniri de când cele două țări au devenit independente în 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice. Vineri, Tadjikistanul a recunoscut încetarea focului într-o declarație.