Consiliul Europei a cerut Ucrainei să renunţe la legea anti-oligarhi. Măsurile ''provoacă îngrijorări grave''
Consiliul Europei i-a cerut marţi Ucrainei să nu pună în aplicare legea cu privire la oligarhi pe care parlamentul ucrainean a adoptat-o în septembrie 2021, transmite AFP, citat de Agerpres.
De Redactia Observator la 13.06.2023, 17:26- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
La iniţiativa preşedintelui Volodimir Zelenski, parlamentul ucrainean a adoptat, în septembrie 2021, o lege anti-oligarhi, aceşti oameni de afaceri foarte bogaţi acuzaţi de exploatarea economiei Ucrainei şi de influenţarea presei şi a clasei politice din ţară.
Însă Comisia de la Veneţia, organismul consultativ al Consiliului Europei ce se pronunţă asupra proiectelor legislative sau legilor deja în vigoare din cele 46 de ţări membre, a estimat că măsurile adoptate de Kiev ''provoacă îngrijorări grave'' în ceea ce priveşte conformitatea lor cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Consiliul Europei a făcut alte recomandări Ucrainei
''În consecinţă, Comisia de la Veneţia ajunge la concluzia că legea nu trebuie să fie aplicată în stat'', a indicat Consiliul Europei într-un comunicat.
- SUA transferă Ucrainei, în premieră, 5,3 milioane de dolari confiscaţi de la un oligarh rus
- De ce nu au reușit sancțiunile occidentale să lovească cu adevărat în oligarhii ruşi. La ce averi au ajuns...
- Rusia confiscă paşapoartele elitei pentru a nu "dezerta". Oficialii și oligarhii, tot mai supărați că nu-şi...
În schimb, Consiliul Europei îi recomandă Ucrainei să-şi consolideze legislaţia în domenii precum concurenţa, combaterea corupţiei, transparenţa pieţelor publice, concentrarea media şi spălarea banilor.
În 2022, Consiliul Europei, care are 46 de state membre, a exclus Rusia ca urmare a invadării Ucrainei.