Construirea unui zid împotriva migranţilor la frontiera UE a Poloniei cu Belarusul, validată de Parlamentul polonez
Parlamentul polonez a adoptat definitiv un proiect guvernamental de construire a unui zid - de peste 100 de kilometri la frontiera de est a UE, estimat la 353 de milioane de euro - la frontiera cu Belarusul, cu scopul de a împdica migranţi şi refugiaţi să intre în Polonia, relatează AFP, citat de news.ro.
De Redactia Observator la 30.10.2021, 12:45Preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat că va promulga legea, în cazul este adoptată de către Parlament. Mii de migranţi, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, au traversat sau au încercat să traverseze, începând din vară, frontiera dintre Belarus şi Polonia. Uniunea Europeană (UE) îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de faptul că aduce cetăţeni din ţări din Orientul Mijlociu şi din Africa la Minsk şi îi trece apoi frontiera în Lituania, Letonia şi Polonia, ca retorsiune faţă sancţiuni economice europene impuse regimului său.
Ursula von der Leyen a avertizat că nu va finanţa construirea unor bariere la frontiera UE
Polonia a decretat starea de urgenţă la frontieră, a trimis mii de militari în zonă şi a legalizat practica controversată a respingerii directe. Organizaţii nonguvernamentale (ONG) au avertizat împotriva condiţiilor meteorologice tot mai periculoase pentru migranţi. Polonia este unul dintre cele 12 state membre UE care au cerut, săptămâna trecută, Comisiei Euroene să finanţeze ridicarea acestor ”bariere” la frontieră.
Însă preşedinta CE Ursula von der Leyen a avertizat că nu va finanţa construirea unor bariere la frontiera UE. Ursula Von der Leyen le-a amintit liderilot europeni, reuniţi săptămâna trecută într-un summit la Bruxelles, o poziţie comună a CE şi Parlamentului European (PE), potrivit căreia ”nu se vor finanţa sârme gjhimpate şi ziduri”.
Insistând asupra faptului că Polonia este ”atacată” de Belarus, premierul naţionalist Mateusz Morawiecki declara săptămâna trecută că acest zid este esenţial în ”apărarea” Poloniei. Starea de urgenţă, care împiedică jurnaliştii şi asociaţiile de caritate să se apropie de forntieră, s-a dovedit extrem de controversată, iar UE a îndemnat la ”transparenţă”. ONU a cerut o acţiune urgentă în vederea salvării de vieţi şi evitării unor suferinţe la frontiera UE cu Belarusul, după moartea mai multor solicitanţi de azil.