Corespondenţă exclusivă Observator din Ucraina. Oamenii din estul Ucrainei, zonă bombardată masiv de ruşi, trăiesc în trenuri: "Totul a ars! Până la cărămidă"
Invazia rusă din Ucraina bate pasul pe loc, în ciuda ultimatumului primit de la Kremlin. Aşa că Moscova agită spiritele în alte state europene, membre NATO. Armata rusă a simulat un atac cu rachete asupra Estoniei şi a forţat intrarea în spaţiul aerian al ţării baltice. Incidentul vine la doar câteva ore după ce Kremlinul a ameninţat Lituania.
De Laurenţiu Rădulescu la 22.06.2022, 20:45Doar de aceste tensiuni nu avea nevoie în acest moment Alianţa Nord-Atlantică, în special ţările de pe flancul de sud-est al NATO, în contextul în care pe 29 şi 30 iunie va urma un summit extrem de important în care se va hotărî destul de clar o nouă paradigmă a Alianţei. Două incidente, cât se poate de neplăcute, au avut loc în ultimele zile. În primul rând în Estonia au avut loc mai multe exerciţii militare, Rusia a intrat cu un aparat de zbor în spaţiul aerian estonian, iar NATO a reiterat că susţine Articolul 5. Articol 5 care prevede apărarea unui stat membru NATO în cazul în care acesta este atacat. Un al doilea incident, mai mult diplomatic, a venit din Lituania. Lituanienii au interzis trecerea mărfurilor Federaţiei Ruse, prin teritoriul ţării, spre Kaliningrad. Rusia a ameninţat şi a spus cât se poate de clar că poporul lituanian va simţi pe propria piele consecinţele deciziilor guvernanţilor săi.
Refugiaţii din Estul Ucrainei trăiesc în trenuri
Rusia continuă să avanseze pe flancul de est din Ucraina, chiar dacă acest avans se traduce prin pierderi semnificative de vieţi omeneşti în rândul soldaţilor ruşi. Ucrainenii din aceste zone au ajuns să doarmă în trenuri după ce locuinţele le-au fost distruse. "Nu mai am nimic! Am ieşit cu un rucsac şi am fugit. Totul a ars! Până la cărămidă! N-a mai rămas nimic", spune o femeie. O bătrâneţe pe fugă, cu un rucsac împachetat în grabă, sub zgomotul asurzitor al bombelor şi al rachetelor care şuierau a moarte. Pentru această femeie, viaţa s-a oprit în loc, spulberată de o bombă. Câteva fotografii reprezintă tot ce i-a rămas din ceea ce i-a fost casă.
Cămin i-a devenit o cuşetă înghesuită dintr-un vagon. "Aici locuiesc eu, in această cuşetă. Stau deja de o săptămână aici", mai spune bătrâna. Şi-a adus aici fricile, grijile şi, mai ales, speranţele. "Nu pot să-mi fac niciun plan, nu ţine de noi. Poate că voi primi o locuinţă, nu ştiu. Aşteptăm să se termine cât mai repede războiul", a declarat femeia, cu lacrimi în ochi. Mulţi dintre oamenii care nu mai au locuinţe, dar care muncesc în continuare în regiunile Irpin şi Bucha, sunt găzduiţi în vagoane de tren, vagoane dormitor. Aici trăiesc, aici dorm, aici mănâncă. Aici îşi duc zilele mai departe până în momentul în care louinţele lor vor fi reclădite.
Într-un alt vagon, un alt bărbat se luptă cu disperarea. Sunt peste 50 de oameni în cele şapte vagoane. Se gospodăresc singuri, cum pot. Orice mână întinsă e un ajutor nepreţuit pentru cei care nu mai au nimic. Sunt multe astfel de trenuri în Ucraina în care oamenii îşi improvizează o viaţă. Cu toţii aşteaptă să ajungă în staţia care le va aduce pacea.