Virusul ucigaş din China a ajuns în Europa. Trei cazuri au fost confirmate în Franța
Primele trei cazuri de contaminare au fost confirmate în Franţa, iar autorităţile avertizează că vor urma şi altele. Şi în Statele Unite a apărut al doilea caz.
De Redactia Observator la 25.01.2020, 11:52Primele trei cazuri de contaminare au fost confirmate în Franţa, iar autorităţile avertizează că vor urma şi altele. Şi în Statele Unite a apărut al doilea caz.
China, unde 41 de oameni au murit până acum, se luptă pe toate fronturile pentru a opri răspândirea virusului.
Franţa este prima ţară europeană în care au fost identificaţi pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. Doi sunt internaţi la Paris, iar unul la Bordeaux.
Agnes Buzyn, Ministrul Sănătăţii: Probabil că vom avea şi alte cazuri. Ceea ce este important, pentru autorităţile franceze, este să le detecteze cât mai repede cu putinţă.
Şi în Statele Unite s-a confirmat al doilea caz de contaminare: o femeie din Chicago, care a călătorit recent la Wuhan.
În China, potrivit unui nou bilanţ, virusul a făcut deja 41 de victime. Cele mai multe la Wuhan, unde spitalele au devenit neîncăpătoare.
Mii de oameni se îmbrâncesc pe holurile transformate în săli de aşteptare. Nu e loc să arunci un ac, iar panica pluteşte în aer. Bolnavii cad din picioare.
Afară, parcă se filmează un film cu zombie. Străzile sunt pustii, iar supermarketurile goale. Totul este închis, iar trenurile care ar fi trebuit să fie arhipline în ajunul noului an chinezesc sunt dezinfectate. Doar poliţiştii mascaţi, care patrulează să se asigure că nimeni nu intră şi nu iese, mai amintesc că oraşul este locuit.
Situaţia este identică în cel puţin 13 localităţi. 40 de milioane de oameni sunt în carantină..
Tarik Jasarevic, urtător de cuvânt OMS: Este, încă, prea devreme să tragem concluzii asupra gravităţii situaţiei. La începutul oricărei epidemii obişnuim să ne concentrăm pe cazurile mai severe şi ignorăm, poate, cazurile mai uşoare pentru că oamenii se simt puţin rău, nu se testează dar se vindecă.
Autorităţile promit să ridice, în 10 zile, un spital de campanie cu o mie de paturi, numai pentru victimele din oraşul-focar Wuhan. Construcţia a început deja.
În 2003, un proiect identic a fost dus la capăt în 6 zile, în timpul epidemiei Sindromului Respirator Acut Sever. Peste 8 mii s-au îmbolnăvit atunci, iar 774 au murit.
Cu toate măsurile, numărul persoanelor infectate a trecut însă de 1100. Nu numai în China, ci şi în mai multe ţări asiatice, în Statele Unite şi, acum, în Europa.
În tot acest timp, multe din festivităţile Anului Nou Chinezesc au fost anulate. A fost închis, pentru public, şi un sector din Marele Zid, la fel şi parcul Disneyland din Shanghai. Pentru a nu spori panica, guvernul a organizat, totuşi, marele concert tradiţional dinaintea Anului Nou.
Apariţia virusului are şi un efect neaşteptat. Un joc video care simulează extinderea unei epidemii mortale în întreaga lume a ajuns pe primul loc în clasamentul descărcărilor, în China şi în multe alte ţări.
Leon Hurley: Este o modalitate mai puţin directă de a face faţă situaţiei, fără să te confrunţi cu posibilitatea reală a unei epidemii în viaţa adevărată, ci jucând jocul pe telefon.
Jocul are un final sinistru: exterminarea întregii omeniri. Dar, în viaţa reală, nu se va întâmpla aşa. Trei echipe de cercetare din diferite ţări lucrează deja la prepararea unui vaccin, însă primele rezultate vor veni de-abia peste câteva luni.