Antena LIVE

Curs valutar

Planul Spaniei de a trata COVID ca pe o gripă. Nu vor să mai numere fiecare caz și să testeze și cel mai mic simptom

Guvernul spaniol analizează un plan prin care Covid-19 va fi tratată și monitorizată ca o gripă comună, scrie El Pais. Astfel, nu ar mai urma să fie anunţat bilanțul zilnic al infecțiilor, ci doar cel al internărilor. Nu există o dată fixată pentru aceste modificări, fiind vehiculată perioada de după valul 6 de COVID, cu care se confruntă în prezent vestul Europei.

De la 10.01.2022, 13:57
WhatsApp
Planul Spaniei de a trata COVID ca pe o gripă. Nu vor să mai numere fiecare caz și să testeze și cel mai mic simptom Profimedia

Guvernul spaniol ia în calcul metode alternative de supraveghere epidemiologică. Relația oamenilor cu coronavirusul este în continuă schimbare. Protocoalele devin din ce în ce mai laxe, la fel și restricțiile pe măsură ce tot mai multe persoane se infectează iar vaccinurile protejează majoritatea populației de o formă gravă de boală. Următorul pas: tratarea Covid-ului într-un mod mai asemănător cu gripa. Adică fără a număra fiecare caz și fără a testa și cel mai mic simptom, relatează El Pais

Spania ar putea fi prima țară care tratează Covid-ul ca pe o altă boală

Covidul ar urma să fie tratat ca pe o altă boală respiratorie, potrivit unui plan luat în calcul de guvernul spaniol. Autoritățile sanitare de la Madrid lucrează de luni de zile la strategia de tranziție și la finalizarea planului prin care va fi abandonată treptat monitorizarea totală a Covidului. Se va face trecerea către o supraveghere de tip „santinelă”, adică strategia folosită de ani de zile pentru gripă.

În loc să se raporteze fiecare caz de Covid care este depistat în țară, lucru nesustenabil pe termen lung, va fi format strategic un grup de medici, centre de sănătate și spitale pentru a acționa ca martori. Scopul este de a crea un eșantion semnificativ din punct de vedere statistic distribuit în puncte cheie, așa cum se face în cazul anchetelor, care ne permite să calculăm modul în care se răspândește boala, care este cea mai ușoară și cea mai gravă formă, dar nu prin numărări exhaustive, ci prin extrapolări, relatează sursa citată. 

Pe acelaşi subiect

Este o strategie aflată în lucru din vara lui 2020. Dar planificarea ei intră acum în faza finală. Instituțiile sanitare spaniole implicate în lupta cu pandemie de COVID au programate mai multe întâlniri săptămâna aceasta pentru a discuta despre această schimbare de strategie: când și cum va fi implementată.

Când și cum va fi implementată noua strategie de luptă cu Covidul

Nu are o dată fixă, dar schimbarea nu este așteptată să se producă înainte de sfârșitul valului șase în care se află în prezent vestul Europei. „Acum, având în vedere transmisibilitatea Covid-ului, este o provocare foarte mare respectarea cu strictețe a protocoalelor de supraveghere, devine imposibil”, a explicat Amparo Larrauri, șefa grupului de supraveghere a gripei și a altor virusuri respiratorii de la Centrul Național de Epidemiologie. De fapt, protocoalele au început deja să se relaxeze. De exemplu, nu mai sunt necesare teste pentru contactele directe ale pozitivilor, dacă nu prezintă simptome.

”Strategia nu poate fi schimbată peste noapte. Avem angajamente internaționale de notificare a tuturor cazurilor iar sistemele santinelă trebuie consolidate”, mai spune Larrauri. O mare parte din muncă este făcută. Există cinci comunități care au început deja supravegherea în acest sistem pilot în școli primare și nouă în spitale. 

Ceea ce se va schimba va fi sistemul de supraveghere, nu tratamentul bolii, care va varia pe baza unor tipare. În activitatea lor clinică, medicii vor continua să trateze pacienții după protocoalele și tratamentele în vigoare și în funcție de gravitatea bolii. Pandemia nu s-a terminat. Al șaselea val nu a atins încă apogeul și, pe măsură ce avansează, amenință să pună din nou în dificultate spitalele. Asta deși vaccinurile și mutațiile virusului l-au făcut mai blând iar riscul individual a scăzut mult. 

 Premierul spaniol, de acord cu monitorizarea diferită a pandemiei

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat luni că poate este timpul ca pandemia de COVID-19 să fie monitorizată diferit, având în vedere că mortalitatea a scăzut.  ”Avem condiţiile pentru a deschide gradual, cu precauţie, dezbaterea la un nivel tehnic şi la nivel european, pentru a începe evaluarea evoluţiei acestei boli cu parametri diferiţi decât am făcut-o până acum”, a declarat Sanchez într-un interviu la postul de radio Cadena Sur.

Un plan similar ar exista și în Italia potrivit presei de aici, iar guvernul britanic se gândește să reducă izolarea la 5 zile. Autoritățile de aici spun că Marea Britanie „se îndreaptă spre o conviețuire cu Covid-ul”, dar premierul Boris Johnson avertizează că sistemul național de sănătate este încă sub presiune. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

covid pandemia gripa spania
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024