Crater de peste 11 kilometri în Australia după o tornadă misterioasă. Un speolog l-a descoperit din greşeală după ce s-a uitat pe Google Earth
O tornadă misterioasă a făcut un crater de peste 11 kilometri într-o zonă izolată din Australia. Descoperirea a fost făcută întâmplător de un speolog care a folosit Google Earth. Tornada despre care nu s-a știut până în prezent a avut loc în 2022, informează Mediafax.
De Redactia Observator la 27.11.2024, 11:03Craterul uriaș a fost descoperit în Câmpia Nullarbor, o zonă izolată a Australiei, potrivit LiveScience. Este o porțiune îndepărtată, uscată, fără copaci din sudul Australiei. Bărbatul care a descoperit modificarea de relief a folosit imagini Google Earth pentru a căuta peșteri. Craterul se întinde din Australia de Vest peste graniță până în Australia de Sud. Se află la 20 km nord de Trans-Australian Railway și la 90 km de o mică așezare.
Tornada ar fi avut loc în urmă cu doi ani
Imaginile din satelit obținute de-a lungul mai multor ani au arătat că tornada a avut loc între 16 și 18 noiembrie 2022. Cercetătorii au mers în acest an la fața locului și marți au publicat concluziile în Journal of Southern Hemisphere Earth Systems Science.
Cicatricea are o lungime de 11 kilometri și o lățime cuprinsă între 160 și 250 de metri. Urmele arată că în zonă s-a format o tornadă puternică cu putere în jur de 200 de kilometri pe oră. Specialiștii au mai stabilit că tornada a durat între șapte și 13 minute.
- Bărbat surprins de uraganul Milton când pescuia în larg, salvat dintr-o ladă frigorifică. Plutea în derivă în...
- Vremea extremă provoacă pagube imense în Belgia. O tornadă a suflat acoperişurile la zeci de case. Stâlpii de...
- Furtunile fac prăpăd în Europa și SUA. Dezastru în Franța, după ce a plouat fără oprire timp de 24 de ore
Descoperirea fascinantă de pe Câmpia Nullarbor arată cât de puternică și imprevizibilă poate fi natura, uneori fără ca oamenii să afle, este una dintre concluziile cercetătorilor. Doar trei tornade au fost înregistrate anterior pe Câmpia Nullarbor.
De asemenea, cercetarea subliniază importanța utilizării imaginilor prin satelit în identificarea și analiza fenomenelor meteorologice. Totodată, rezultatele sunt un avertisment că vremea extremă poate lovi oriunde și oricând.