Autorităţile de la Bucureşti, acuzate că nu trimit proiecte de infrastructură la Bruxelles, pentru a primi finanţare europeană
De 30 de ani ne întrebăm de ce nu avem autostrăzi, iar răspunsul vine astăzi de la Bruxelles. Într-un mesaj dur, comisarul european Corina Creţu, acuză autorităţile de la Bucureşti că nu trimit proiecte de infrastructură cu finanţare europeană.
De Redactia Observator la 08.10.2018, 21:37De 30 de ani ne întrebăm de ce nu avem autostrăzi, iar răspunsul vine astăzi de la Bruxelles. Într-un mesaj dur, comisarul european Corina Creţu, acuză autorităţile de la Bucureşti că nu trimit proiecte de infrastructură cu finanţare europeană. Aşa se face că, după trei decenii de promisiuni, nu ne-am ales nici cu o mie de kilometri de autostradă.
De pe podiumul Comisiei Europene, Corina Creţu a avertizat că România pierde bani în lipsa proiectelor de infrastuctură.
Corina Creţu: Este datoria mea ca şi comisar european pentru politică regională să avertizez în toate statele membre, deci implicit şi în România despre riscul pierderii sau dezangajărilor de fonduri şi mai ales în domeniul infrastructurii.
Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor: Bani exista. Au existat intotdeauna. In Romania, oricum, nu a fost problema banilor. Ci modul in care anumite ministere inteleg sa si foloeasca acesti bani fie ca sunt din buget, europeni sau alte surse de finantare.
Proiectele actuale au fost demarate în urmă cu ani de zile, însă termenele de finalizare au fost cu mult depăşite. Autostrada Bucureşti-Ploieşti trebuia să fie gata în 2017.
Când spune lucurilor pe nume, Corina Creţu suţine că de la Bucureşti primeşte apostrofări.
Corina Creţu: Nu înţeleg această tensiune care s-a creat între mine şi guvern. Vreau să vă anunţ public că nu mai accept insultele din partea Guvernului României faţă de munca pe care o fac!
Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor: Nu stiu despre ce tensiuni vorbeste doamna comisar Corina Cretu, cererile pentru proiectele mari de infrastrctura sunt analizate de o structura care isi face treaba putin cam greu, in sensul de a trimite la Bruxelles cererile de finantare.
În urmă cu două spătămâni, autorităţile au mai inaugurat, cu mare mândrie, nici 10 kilometri din autostrada Transilvania construiţi în 14 ani. Iar în total avem 777 de km de autoastradă, cel mai puţin din Uniunea Europeană.