Cum ar putea beneficia Putin de pe urma unui nou mandat al lui Trump la Casa Albă - Analiză AFP
Între Donald Trump şi Vladimir Putin, există afinităţi clare, dar cei doi întreţin o relaţie deliberat ambiguă, care a revenit în centrul atenţiei cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din SUA.
De Redactia Observator la 01.11.2024, 11:57Nici adversari cu adevărat şi nici cu adevărat apropiaţi, fiecare crede că joacă în propriul interes, în contextul în care fostul preşedinte american ar putea reveni la Casa Albă la capătul scrutinului prezidenţial din 5 noiembrie, scrie Agerpres.
Donald Trump şi-a exprimat admiraţia faţă de preşedintele rus: un lider "inteligent", care a făcut totuşi o "mare greşeală", invadând Ucraina în februarie 2022. Trump, care are relaţii tensionate cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat în repetate rânduri că "acest război nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată".
El şi-a lăudat "relaţia foarte bună" cu Putin, denunţând sumele imense deblocate de către Washington în sprijinul Ucrainei şi a promis să pună capăt războiului, fără să explice totuşi în ce fel. "Ucraina, vă rog să reţineţi, nu mai este Ucraina", a afirmat Trump într-un podcast recent.
La rândul său, Vladimir Putin a apreciat că relaţia sa cu Statele Unite va depinde de atitudinea acestora după alegeri, salutând în acelaşi timp "sinceritatea" candidatului republican ca urmare a dorinţei acestuia de a instaura pacea în Ucraina. În cartea sa "War", jurnalistul Bob Woodward, de la Washington Post, scrie că Donald Trump şi Vladimir Putin au discutat de şapte ori după plecarea primului de la Casa Albă în 2021. Kremlinul a dezminţit.
- Alegeri SUA: Donald Trump şi Kamala Harris, ultimele dueluri înainte de marea confruntare. J.Lo şi-a arătat...
- Donald Trump a venit într-un camion de gunoi la mitingul din Wisconsin, după ce Biden i-a numit pe susţinătorii...
- Declarațiile lui Donald Trump care dau fiori în UE: "Pare atât de drăguță, de încântătoare. Sunt duri! Vor...
Nici adversari, nici apropiaţi
Dar Donald Trump întreţine îndoiala: "Nu comentez, dar vă spun că, dacă aş fi făcut-o, ar fi fost inteligent", a declarat el într-un interviu recent acordat Bloomberg. "Dacă sunt prieten cu oamenii, dacă pot avea o relaţie cu oamenii, acesta este un lucru bun, nu un lucru rău pentru ţară. El (Putin) are 2.000 de arme nucleare şi noi la fel", a adăugat el.
Putin nu l-a susţinut niciodată public pe Trump spunând chiar, deşi evident într-un mod sarcastic, că înclină spre candidatura lui Joe Biden, iar de la retragerea acestuia, spre cea a vicepreşedintei Kamala Harris.
"Am spus deja că favoritul nostru, dacă se poate spune aşa, este actualul preşedinte, domnul Biden. Acesta s-a retras din cursă, dar şi-a îndemnat susţinătorii să o sprijine pe doamna Harris. Şi noi asta vom face, o vom susţine", a afirmat ironic liderul rus la un forum la 5 septembrie.
Donald Trump a introdus "un număr atât de mare de restricţii şi de sancţiuni faţă de Rusia" ca niciun "preşedinte înaintea sa", a explicat Putin. "Poate că ea se va abţine de la astfel de acţiuni", a mai adăugat preşedintele rus. Sub preşedinţia lui Trump, SUA au adoptat într-adevăr o linie dură faţă de Moscova, aminteşte AFP.
Aceasta nu l-a împiedicat însă pe Trump să spună că-i dă crezare lui Putin în cursul unei întrevederi memorabile din 2018 de la Helsinki cu preşedintele rus, când acesta i-a dat asigurări că Rusia nu s-a amestecat în alegerile prezidenţiale americane din 2016, în pofida a ceea ce afirmau serviciile de informaţii ale SUA. "Este clar că candidatura lui Trump este preferabilă pentru Rusia", mai ales dacă "Rusia doreşte un acord rapid" în Ucraina, în timp ce administraţia Biden conduce o coaliţie de ţări în sprijinul Kievului, a apreciat politologul rus Konstantin Kalaciov.
De ce candidatura lui Trump este preferabilă pentru Rusia
Dacă, din contră, Moscova vrea să prelungească războiul pentru a face ca Ucraina să sângereze în continuare, "atunci cu Harris va fi mai uşor", căci este "mai puţin probabil ca ea să fie mai hotărâtă decât Joe Biden", a explicat expertul rus în comentarii făcute pentru AFP. În consecinţă, "cu Trump este în acelaşi timp mai uşor şi mai complicat, deoarece (...) el este imprevizibil", a adăugat Kalaciov.
Leon Aron, de la American Enterprise Institute, un centru de cercetare din Washington, se aşteaptă ca, în cazul în care Donald Trump va câştiga, el să caute să aibă o întâlnire la vârf cu Putin, "tete-a-tete, faţă în faţă".
Dar Aron se îndoieşte că preşedintele rus şi Trump vor putea ajunge la un acord, având în vedere interesele lor fundamental divergente. Primul pentru că "nu va accepta nimic mai puţin decât victoria în Ucraina", iar al doilea pentru că ar fi puţin dispus să accepte ceea ce ar arăta ca "o înfrângere a intereselor SUA", afirmă expertul citat.