Antena LIVE

Curs valutar

Video

Cum au fost "ajutaţi" bătrânii dintr-un azil din R. Moldova să voteze: "Vrei cu Stoianoglo, da?"

Asociaţia Promo-LEX din Republica Moldova a sesizat Comisia Electorală Centrală şi Inspectoratul General al Poliţiei, după ce a făcut rost de imagini înregistrate în ziua scrutinelor din 20 octombrie la un azil de bătrâni din Comrat, capitala Găgăuziei, care arată că nu s-a respectat secretul votului în cazul a cel puţin 25 de alegători, iar în uneori ştampila a fost aplicată de un medic nereflectând neapărat voinţa persoanei respective.

De la 25.10.2024, 15:15
WhatsApp
Captura YouTube

"Europa sau acasă?", întreabă medicul o femeie, potrivit imaginilor publicate de Promo-LEX. Alegătoarea face un semn care nu poate fi descifrat. Între timp, pe fundal, mai multe persoane spun: "Acasă". "E corect, nouă ne trebuie mamă şi tată, dar nu 1 - 2", spune medicul, referindu-se la cele două opţiuni de vot şi aplicând ştampila în buletinul de vot pentru referendum.  O altă femeie întreabă cine este candidatul Alexandr Stoianoglo: „Socialist, comunist?”. „Luptător pentru dreptate”, îi răspunde medicul.

Un ONG a cerut intervenţia instituţiilor statului urmare a acestei situaţii

În continuare, acesta întreabă o altă femeie dacă „merge în Europa sau rămâne acasă”. „Da, da sau nu, da?”, a reacţionat ea. „Da”, a răspuns medicul, menţionând: „Mergem în Europa” şi a votat în locul femeii „Nu” la referendum. Medicul întreabă o femeie pe cine alege în calitate de preşedinte. „Pentru cine se va spune. Nu ştiu pentru cine”, a răspuns femeia. Între timp, medicul a luat ştampila pentru a o aplica în buletinul de vot. Ulterior, medicul o întreabă pe aceeaşi femeie: „Să fim acasă sau mergem în Europa?”. „Nu ştiu”, a răspuns din nou femeia. „Dar vă simţiţi bine acasă, aici?”, a intervenit medicul. „E bine”, a răspuns femeia. „Bine”, a adăugat medicul şi a aplicat ştampila în buletinul de vot pentru referendum.

„Pe cine din preşedinţi votăm?”, a întrebat acelaşi medic un alt bărbat. „Pentru sine”, a răspuns o femeie din sală. Ulterior, medicul a aplicat ştampila în dreptul primului candidat din buletin (Stoianoglo). „Aceştia sunt preşedinţii, trebuie să-l alegeţi pe unul. Pe cine?”, a întrebat acelaşi medic pe o femeie. „De unde să ştiu”, a răspuns femeia. Ulterior, medicul i-a enumerat pe unii candidaţi din buletin. „Stoianglo, Usatîi, Sandu”, a comunicat el. Între timp, femeia a luat ştampila pentru a o aplica. În acel moment, medicul i-a luat ştampila şi a aplicat-o la primul candidat din buletin.

Pe acelaşi subiect

Asociaţia Promo-LEX, organizaţie neguvernamentală din Moldova care promovează drepturile omului, a cerut intervenţia instituţiilor statului urmare a acestei situaţii, relatează NewsMaker, citat de news.ro. „Membrii BESV (nota red. birouri electorale ale secţiilor de votare), care s-au deplasat la azilul de bătrâni din Comrat, nu au asigurat secretul votului. Ei au sosit fără cabină. Astfel cel puţin 25 de alegători au votat fără să fie asigurat secretul votului, iar în unele cazuri ştampila era aplicată fără manifestarea intenţiei exacte a alegătorului, de persoana care îi asista – medicul. Au existat reacţii din partea unor alegători”, a transmis Asociaţia în seara zilei de 20 octombrie.

„Considerăm inadmisibilă inacţiunea membrilor biroului electoral a secţiei de votare, care nu au intervenit pentru a opri încălcarea secretului votului, dar şi asumarea dreptului de vot în locul altei persoane. Luând în considerare că neasigurarea votului secret şi liber exprimat a persoanelor cu necesităţi speciale pare a fi o problemă sistemică, considerăm necesară atât reglementarea detaliată a votului asistat, cât şi desfăşurarea instruirii funcţionarilor electorali pe tematica votului asistat şi adoptarea altor măsuri care ar putea preveni astfel de situaţii în viitor”, a comunicat Asociaţia. Promo-LEX a adăugat că „votul trebuie să fie exercitat fără constrângere sau influenţare, ca alegătorul să aibă posibilitatea de a-şi alege reprezentantul, fără presiuni sau indicaţii din partea altor persoane”.

În 20 octombrie în Republica Moldova au avut loc alegeri prezidenţiale. În urma scrutinului, niciunul dintre cei 11 candidaţi înscrişi în cursa electorală nu au obţinut majoritate de voturi, astfel că urmează să aibă loc turul II al alegerilor, la care vor concura doi candidaţi care au acumulat cele mai multe voturi: Maia Sandu de la PAS şi Alexandr Stoianoglo de la PSRM. Turul II al alegerilor prezidenţiale va avea loc în data de 3 noiembrie.

Tot pe 20 octombrie s-a desfăşurat referendumul pentru viitorul direcţiei politice a ţării. Majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova şi-au exprimat votul în favoarea modificării Constituţiei. Pentru opţiunea „DA” au votat 751.235 de cetăţeni, echivalentul a 50,46%, în timp ce 737.639 de persoane au ales opţiunea „NU”, reprezentând 49,54%. Majoritatea foarte strânsă, obţinută cu ajutorul voturilor din diaspora, a contrastat cu ceea ce reflectau sondajele preelectorale, care arătau în jur de 55 la sută intenţii favorabile UE. Autorităţile, în frunte cu şefa statului, au denunţat o intenţie de fraudă masivă la vot din partea oligarhului fugar Ilan Şor sprijint de Rusia.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

alegeri republica moldova alegeri molodva referendum moldova republica moldova maia sandu
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Cum vede alegerile MEDICUL român din Franța DECORAT de Macron. ”Țara...
Gandul
Publicat 23.11.2024
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din...
Adevărul
Publicat 23.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă...
CaTine
Publicat 23.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de...
Useit
Publicat 23.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Cine a ucis-o pe Cristina? Dosarul de crimă în care e implicat fiul unui...
libertatea.ro
Publicat 23.11.2024
Lady Gaga va lansa albumul „LG7” în 2025. Prima piesă de pe acest proiect...
ZU
Publicat 23.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria...
Deparinti
Publicat 23.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta...
Medicool
Publicat 23.11.2024