Cum au reușit doi tineri să cumpere o casă de vis în Sicilia cu doar 1 € fără să folosească celebra schemă care ascunde costuri uriașe
Sara Bertagnolli și Luca Sguazzini au știut imediat că au găsit casa visurilor atunci când au văzut pentru prima dată locuința cu vedere la mare din pitorescul sat sicilian Motta D’Affermo. Casa cu trei dormitoare era exact ce își doreau, iar partea cea mai bună? A costat doar 1 euro, scrie Daily Mail.
De Redactia Observator la 04.04.2025, 09:39"Ne-am îndrăgostit imediat. Ne-am privit în ochi și ne-am spus: asta e casa noastră", povestesc cei doi. Totuși, cuplul nu a achiziționat locuința prin celebrul program italian "Case la 1 euro", care a atras numeroși cumpărători străini. Sara și Luca explică, într-un interviu pentru MailOnline Travel, cum au reușit să plătească chiar mai puțin în afara acestui program și avertizează asupra costurilor ascunse ale popularei scheme.
"Starea unor case vândute cu 1 euro este foarte proastă", spune Luca. "Suma pe care trebuie să o investești este mult peste buget. Și chiar dacă plătești 1 euro, tot trebuie să acoperi cheltuielile de documentație și notar."
Deși regulile variază de la sat la sat, cumpărătorii care participă în cadrul programului sunt, de obicei, obligați să investească sume importante în renovarea proprietății, uneori chiar sute de mii de euro. "Am văzut proiecte unde oamenii au plătit până la 250.000 de euro pentru a reface o astfel de casă, inclusiv reconstrucția plafoanelor", explică Luca.
Mai mult, din cauza popularității schemei, prețul real de achiziție poate depăși cu mult 1 euro. "Vine un american, un englez sau un german și oferă 5.000 – 10.000 de euro. Așa că prețul deja crește considerabil", spune tânărul.
Cum au reușit să cumpere o casă ieftină
În schimb, Sara și Luca au ales o altă cale. După ce au călătorit și au locuit în trecut într-o rulotă, visul lor era să cumpere un teren cu măslini și vedere la mare. Au descoperit zona din apropierea satului Motta D’Affermo și au petrecut o lună locuind acolo în rulotă, în căutarea unei case permanente. "Satul e atât de mic încât toată lumea știa de noi", povestește Sara. "O doamnă ne-a oprit în timp ce ne plimbam cu fetița în cărucior."
Femeia le-a spus că rudele ei voiau să scape de casa pe care o dețineau. Sara explică: "În Italia, dacă deții o locuință, plătești taxe anuale pe proprietate. Iar ei nu mai voiau să plătească". Casa era abandonată de 20 de ani, cu ferestre sparte și deteriorări cauzate de apă, păsări și șoareci. "Era un dezastru, dar am simțit că este a noastră. A fost o conexiune instantanee".
Deși foștii proprietari doreau să renunțe la casă, procesul a durat, deoarece locuința avea mai mulți coproprietari aflați în diferite colțuri ale lumii. Ca parte a acordului, Sara și Luca au plătit taxele notariale și au acoperit costurile pentru a aduce proprietarii în Italia. Cu toate acestea, renovările i-au costat sub 15.000 de euro. "A trebuit doar să repar câteva scurgeri la acoperiș, nu să-l dărâm și să-l reconstruiesc", spune Luca, comparând cu nivelul de lucrări necesar în cazul caselor din programul de 1 euro.
Un alt avantaj important: nu au fost presați de termene. Spre deosebire de schema oficială, care impune termene stricte pentru renovare, ei au avut libertatea să se ocupe de lucrări în ritmul propriu. "Sunt multe sate în Sicilia care oferă astfel de locuințe, chiar dacă nu sunt parte a programului oficial", spune Sara. Totuși, ea avertizează că acest proces nu este pentru toată lumea. "Trebuie să te îndrăgostești de casă, pentru că dacă o iei atât de ieftin, e clar că există un motiv. De obicei, în aceste sate nu mai sunt locuri de muncă, oamenii pleacă."
"Liniștea de aici e exact ce ne doream"
Un alt aspect important este localizarea: "Noi avem noroc, putem ajunge cu mașina la casă. În multe sate drumurile sunt prea înguste, pentru că au fost construite pentru măgari, nu pentru mașini", explică Luca.
Procesul a necesitat și multă încredere. Sara mărturisește că au început renovările înainte de a semna actele. "Le-am spus proprietarilor că vrem casa, dar nu știam când vom reuși să semnăm actele, fiindcă rudele erau răspândite în toată lumea. Am început lucrările fără să fim oficial proprietari. A fost stresant, dar totul a ieșit bine". În ciuda obstacolelor, cuplul se declară extrem de fericit. "Liniștea de aici e exact ce ne doream. Timpul are altă valoare. Te duci la o cafea și ajungi să stai la povești două ore", spun Luca și Sara.