Mandat de arestare pentru Vladimir Putin, emis de Curtea Penală Internaţională. Liderul rus, pus sub acuzare pentru crime de război
Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, acuzându-l că este responsabil pentru crimele de război comise în Ucraina. Moscova a negat în mod repetat acuzațiile că forțele sale au comis atrocități în timpul invaziei sale de un an asupra Ucrainei, transmite Reuters. În mod ironic, dacă ar merge în Statele Unite, Putin nu ar putea fi arestat pentru că SUA nu este printre statele care recunosc jurisdicţia acestei Curţi.
De Redactia Observator la 17.03.2023, 19:26CPI a emis mandatul de arestare în cazul președintelui rus sub suspiciunea de deportare ilegală a copiilor și transfer ilegal de persoane de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerul de Externe al Rusiei, a comentat informațiile legate de mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război, transmite agenția Ria Novosti. Aceasta a declarat că acest act este nul din punctul de vedere al Moscovei, reluând declarațiile lui Dmitri Peskov pe această temă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că statul rus nu recunoaște CPI și jurisdicția acestei curți asupra situației din Ucraina.
"Domnul Vladimir Vladimirovici Putin, născut la 7 octombrie 1952, președinte al Federației Ruse, este presupus responsabil de crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și de transferul ilegal al populației (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă [În temeiul articolului 8 alineatul (2) litera (a) punctul (vii) și al articolului 8 alineatul (2) litera (b) punctul (viii) din Statutul de la Roma]. Infracțiunile ar fi fost comise pe teritoriul ocupat al Ucrainei cel puțin de la 24 februarie 2022. Există motive întemeiate să credem că domnul Putin poartă răspunderea penală individuală pentru infracțiunile menționate mai sus, (i) pentru comiterea actelor în mod direct, împreună cu alții și/sau prin intermediul altora [articolul 25 alineatul (3) litera (a) din Statutul de la Roma]; Și (ii) pentru neexercitarea corespunzătoare a controlului asupra subordonaților civili și militari care au comis actele sau au permis comiterea lor și care se aflau sub autoritatea și controlul său efectiv, în conformitate cu responsabilitatea superioară [articolul 28 litera (b) din Statutul de la Roma]", a transmis CPI.
Mandat de arestare de la Curtea Penală Internațională pe numele unei apropiate a lui Putin
"Doamna Maria Lvova-Belova, născută la 25 octombrie 1984, comisar pentru drepturile copilului în cadrul Biroului președintelui Federației Ruse, este considerată responsabilă de crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și de transferul ilegal al populației (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă [în temeiul articolului 8 alineatul (2) litera (a) punctul (vii) și al articolului 8 alineatul (2) litera (b) punctul (viii) din Statutul de la Roma]. Infracțiunile ar fi fost comise pe teritoriul ocupat al Ucrainei cel puțin de la 24 februarie 2022. Există motive întemeiate să se creadă că doamna Lvova-Belova poartă răspunderea penală individuală pentru infracțiunile menționate mai sus, pentru că a comis faptele în mod direct, împreună cu alții și/sau prin intermediul altora [articolul 25 alineatul (3) litera (a) din Statutul de la Roma]", a transmis CPI.