Antena LIVE

De azi, toată planeta trăieşte pe datorie. Am consumat tot ce poate să producă Pământul într-un an. Care este vestea "bună"

De azi, 2 august 2023, umanitatea trăieşte "pe datorie", adică a folosit toate resursele biologice pe care Pământul le generează pe parcursul anului, a anunţat WWF România - Fondul Mondial pentru Natură.

De la 02.08.2023, 11:47
De azi, toată planeta trăieşte pe datorie. Am consumat tot ce poate să producă Pământul într-un an. Care este vestea "bună" Shutterstock

Omenirea a consumat până miercuri, 2 august 2023, tot ce poate să producă planeta noastră într-un an fără să îşi epuizeze resursele şi va trăi pentru restul anului "pe datorie".

2 august 2023 este Ziua Suprasolicitării Planetei

2 august 2023 este Ziua Suprasolicitării Planetei, respectiv data la care umanitatea a folosit toate resursele biologice pe care Pământul le generează pe parcursul întregului an, ceea ce înseamnă că de-acum trăim "pe datorie", a anunţat, miercuri, WWF România - Fondul Mondial pentru Natură.

"Astăzi, 2 august 2023, este Earth Overshoot Day, data la care umanitatea a folosit toate resursele biologice pe care Pământul le generează pe parcursul întregului an. Este momentul în care am epuizat, la nivel global, resursele produse de Planetă pentru acest an. Ceea ce înseamnă că de-acum trăim "pe datorie", din resursele alocate anilor ce vor urma, conform studiilor recent efectuate de către Global Footprint Network, în peste 180 de ţări de pe întreg mapamondul", se arată într-un comunicat al WWF, citat de Agerpres

Pe acelaşi subiect

Ziua Suprasolicitării Planetei s-a mutat cu 5 zile mai târziu faţă de anul trecut

În comparaţie cu anul 2022, anul acesta vine şi cu o veste relativ bună: Ziua Suprasolicitării Planetei s-a mutat cu 5 zile mai târziu, însă progresul real este, de fapt, de numai o singură zi, celelalte patru zile sunt datorate îmbunătăţirii modului de calcul al seturilor de date, menţinute şi îmbunătăţite independent de FoDaFo şi de către Universitatea York, rapoartele National Footprint and Biocapacity Accounts oferă rezultate solide şi transparente. Pentru fiecare ediţie, rezultatele sunt recalculate din 1961 până în prez ent pentru a asigura consistenţă şi coerenţă întimp.

Potrivit sursei citate, Earth Overshoot Day nu are o zi fixă, se calculează împărţind biocapacitatea planetei (cantitatea de resurse ecologice pe care Pământul este capabil să genereze în acel an), la amprenta ecologică a umanităţii (cererea umanităţii pentru acel an) şi înmulţind cu 365, numărul de zile dintr-un an.

"Amprenta ecologică a fiecărui oraş, stat sau naţiune poate fi comparată cu biocapacitatea sa. Dacă cererea unei populaţii pentru bunuri ecologice depăşeşte oferta, regiunea respectivă are un deficit ecologic. O regiune în deficit ecologic satisface cererea importând, lichidând propriile active ecologice (cum ar fi pescuitul excesiv) sau emiţând dioxid de carbon în atmosferă. La nivel global, deficitul ecologic şi depăşirea sunt aceleaşi, deoarece nu există un import net de resurse către planetă", precizează reprezentanţii WWF.

Aceştia susţin că în ultimii 5 ani s-a constatat că trend-ul Earth Overshoot Day s-a stabilizat, dar este dificil de spus cât a fost influenţat de încetinirea economiei globale sau de eforturile de decarbonizare. Cu toate acestea, este nevoie de mult mai mult. Pentru a atinge obiectivul Acordului de la Paris al ONU, de a reduce emisiile de carbon cu 43% la nivel mondial până în 2030, comparativ cu 2010, ar fi necesară mutarea Zilei Suprasolicitării Planetei cu 19 zile anual în următorii şapte ani, arată WWF.

În opinia organizaţiei de mediu, schimbările simple ar putea muta în mod semnificativ Ziua Suprasolicitării Planetei. Astfel, creşterea surselor globale de electricitate cu emisii scăzute de carbon de la 39% la 75%, ar câştiga 26 de zile, reducerea la jumătate a risipei alimentare, care reprezintă 10% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, ar câştiga 13 zile, cultivarea intercalată a copacilor printre alte culturi, pe acelaşi teren, ar câştiga 2,1 zile în plus, iar protejarea surselor de apă dulce, de care depind agricultura, dar şi multe alte bunuri cu care ne-am obişnuit, de la produse alimentare, până la haine.

"Întrucât obiectivele WWF - Fondul Mondial pentru Natură pentru 2050 sunt zero pierdere a habitatelor naturale, înjumătăţirea amprentei ecologice a producţiei şi a consumului şi zero extincţii ale speciilor cauzate de om, între intensificarea fenomenelor meteorologice extreme şi continuarea războaielor din lume, considerăm că este important să securizăm resursele planetei pentru a putea susţine prosperitatea economică pe termen lung. Aceste obiective se vor traduce în beneficii directe pentru oameni, cum ar fi stabilitatea climei, hrană sănătoasă pentru toţi, apă potabilă şi o mai bună calitate a vieţii", au transmis reprezentanţii WWF România - Fondul Mondial pentru Natură.

Ce este WWF România- Fondul Mondial pentru Natură

Parte a WWF Internaţional, WWF România- Fondul Mondial pentru Natură este una dintre cele mai importante organizaţii de mediu. De peste 15 ani, WWF România îşi propune să oprească degradarea naturii şi să protejeze biodiversitatea printr-o serie de iniţiative care vizează protejarea şi exploatarea sustenabilă a resurselor naturale, reconstrucţia ecologică a habitatelor degradate, protecţia speciilor sălbatice şi susţinerea tranziţiei către soluţii care să reducă amprenta ecologică a consumului.

Zonele de conservare prioritare ale organizaţiei sunt: Maramureş, Transilvania, Sud-vestul Carpaţilor, Apuseni, Lunca şi Delta Dunării. WWF - Fondul Mondial pentru Natură este cea mai mare organizaţie de protecţie a mediului din lume şi este prezentă de peste 60 de ani, în peste 100 de ţări, pe 6 continente. 

Ți-a plăcut acest articol?

datorie oameni planeta resurse
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Da

Nu

Nu ştiu cum

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Bani mulți de la stat pentru toți românii care au curte. Trebuie doar să...
Fanatik.ro
Publicat 19.05.2024
Singura gară din țară care a fost construită ca o insulă. Deservea două...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare....
Adevărul
Publicat 18.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 20 mai 2024. Gemenii vor avea discuții cu partenerul. Află...
CaTine
Publicat 19.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea...
GSP
Publicat 18.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu...
Useit
Publicat 18.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Kelly Clarkson a dezvăluit că pierderea ei în greutate este rezultatul...
ZU
Publicat 18.05.2024
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Hello taste
Publicat 18.05.2024
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți...
Deparinti
Publicat 18.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii...
Medicool
Publicat 18.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024