Antena LIVE

Curs valutar

De la 1 iulie, vor fi disponibile trei tipuri de certificate pentru călătorie în UE. Lista țărilor care și-au testat cu succes conexiunea la portalul UE

Certificatul verde digital ar trebui să fie funcţional de la 1 iulie, a declarat vineri comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, detaliind că până în prezent, 17 state membre și Islanda și-au testat cu succes conexiunea la portalul UE pentru verificarea certificatelor de călătorie

De la 21.05.2021, 18:18
WhatsApp
Certificat verde de călătorie Profimedia

Certificatul verde digital ar trebui să fie funcţional de la 1 iulie. Totuși va urma perioadă de tranziţie de şase săptămâni pentru statele membre care au nevoie de mai mult timp pentru a le implementa, a adăugat comisarul european. Asta înseamnă mare parte din perioada turistică de vârf, respectiv lunile iulie şi august. "Începând 1 iulie, vor fi disponibile trei tipuri de certificate", a declarat reporterilor Didier Reynders. Este vorba despre documente care atestă 1. vaccinarea anti-Covid, 2. un test negativ și 3. recuperarea din boală. Acestea vor fi valabile în toate țările UE, potrivit euobserver.

„Toate vor fi gratuite pentru toți cetățenii UE și vor fi disponibile în format digital”, a spus el. Certificatele pot fi, de asemenea, tipărite. Autoritățile din fiecare țară vor putea verifica validitatea unui certificat prin încărcarea  cheilor de semnătură pe un gateway special al UE. Cu toate acestea, doar 17 state UE, plus Islanda, au testat până acum cu succes acest portal UE pentru verificarea certificatelor de călătorie. Cele 17 state ale UE sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Spania și Suedia. Alții au programat teste suplimentare în zilele următoare, inclusiv Letonia, Irlanda, Malta, Polonia, Portugalia și România.

Certificatul de vaccin va indica tipul de vaccin, când a fost administrat și doza. O persoană vaccinată cu o singură doză poate călători în continuare, dar fiecare stat membru va decide dacă o acceptă sau nu. De asemenea, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să accepte numai vaccinuri autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente. Dacă o persoană este vaccinată cu un tip de ser neautorizat de EMA, atunci fiecare stat membru va decide separat dacă o acceptă sau nu. Nu este clar încă pentru cât timp va fi valabil certificatul de vaccinare.  "Nu știm încă daca va exista o a treia vaccinare, înca nu am ajuns acolo", a spus Reynders.

Totodată, comisia insistă pentru teste rapide antigen pentru certificatul de test negativ la coronavirus.  Cu un preț de sub 5 euro, testele sunt relativ ieftine. Reynders a declarat că au fost alocați 100 de milioane de euro pentru achiziționarea mai multor teste. Acest lucru se adaugă celor aproximativ 20 de milioane de teste rapide antigen cumpărate deja și o achiziție comună în valoare de 2,6 miliarde de euro pentru alte 550 de milioane. "La începutul lunii iulie, vom avea mai mulți oameni vaccinați și mai puține teste de organizat", a remarcat Reynders.

Statele membre vor putea în continuare să impună restricții la circulație, dacă este necesar. Dar aceste restricții trebuie să fie „necesare, proporționale și nu discriminatorii”. Un scenariu posibil ar fi apariția bruscă a unei variante de coronavirus care să ducă la o înmulțire de cazuri pozitive. Statele UE vor trebui mai întâi să informeze comisia și publicul înainte de a impune restricțiile. Se duc discuții privind recunoașterea reciprocă a certificatelor și cu alte țări, cum ar fi Statele Unite, Marea Britanie și Elveția. "Obiectivul este de a accepta persoanele vaccinate care vin din afara UE, cele care au fost vaccinate", a spus Reynders. Reynders a declarat că lucrează în prezent, de la caz la caz.  De asemenea, este încă în curs de elaborare o listă a țărilor din afara UE, unde cetățenii UE pot călători. "Sper că până la 1 iulie vom face mai multe progrese cu țările terțe", a spus el.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

comisia europeana uniunea europeana certificate vaccin calatorie ue coronavirus covid-19
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Conacul istoric din România care a ajuns în paragină. Nume mari ale țării au...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024