Deficitul comercial al Statelor Unite a urcat la un nivel record în decembrie, depăşind în premieră pragul de 100 de miliarde de dolari
Deficitul comercial al Statelor Unite a urcat la un nivel record în decembrie, depăşind în premieră pragul de 100 de miliarde de dolari, alimentat de importurile care au crescut pentru a cincea lună consecutiv, pe fondul cererii interne puternice, evoluţie care sugerează că sectorul comerţului a rămas probabil un obstacol pentru creşterea economică în trimestrul al patrulea, transmite Reuters, citat de news.ro.
De Redactia Observator la 27.01.2022, 08:29Importurile ajută însă la completarea stocurilor epuizate, raportul Departamentului de Comerţ de miercuri arătând o reaprovizionare puternică la comercianţii cu amănuntul şi angrosişti, luna trecută. Acumularea solidă de stocuri a compensat probabil impactul asupra produsului intern brut al deficitului comercial mai mare, determinându-i pe unii economişti să-şi majoreze estimările de creştere pentru ultimul trimestru.
”Cererea puternică şi schimbarea preferinţelor consumatorilor în timpul pandemiei au condus la o creştere a importurilor care continuă să depăşească exporturile şi contribuie la maximele istorice ale deficitului”, a declarat Rubeela Farooqi, economist şef a la High Frequency Economics din White Plains, New York. York.
Deficitul comercial a crescut luna trecută cu 3,0%, până la un maxim istoric de 101 miliarde de dolari
De asemenea, a fost prima dată când deficitul a depăşit pragul de 100 de miliarde de dolari. Reconstituirea stocurilor ar putea menţine deficitul comercial la un nivel ridicat cel puţin în prima jumătate a acestui an.
- ANRE implementează o platformă online care va permite schimbarea furnizorului de energie electrică și gaze în 24...
- Factură exorbitantă la gaze primită de un liceu din Slatina: "E de nouă ori mai mare decât ne aşteptam! Nu o...
- Tensiunile dintre Rusia și Ucraina au urcat preţul ţiţeiului aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani
Importurile de mărfuri au crescut cu 2%, până la 258,3 miliarde de dolari, pe măsură ce restanţele din porturi au continuat să fie compensate. Creşterea importurilor a fost determinată de bunuri de capital, autovehicule şi bunuri de larg consum. Dar importurile de alimente şi materiale industriale au scăzut.
Exporturile de bunuri au crescut cu 1,4% la 157,3 miliarde de dolari. S-au înregistrat creşteri ale exporturilor de bunuri de larg consum, consumabile industriale şi autovehicule. Exporturile de bunuri de capital au crescut şi ele, dar exporturile de alimente au scăzut.