Depresia de iarnă şi tratamentul ei
Iarna poate fi într-adevăr deprimantă. Nu este o metaforă ci un avertisment al autorităţilor medicale din Statele Unite
De Redactia Observator la 02.01.2015, 08:41Iarna poate fi într-adevăr deprimantă. Nu este o metaforă ci un avertisment al autorităţilor medicale din Statele Unite
Cel puţin 12 milioane de americani suferă de o afecţiune numită "tulburare afectivă sezonieră", care, în cazuri grave, poate duce la depresie. Vestea bună este că există metode simple de a îndepărta maladia şi de a trece cu bine prin iarnă.
În Statele Unite, iarna aceasta este deosebit de aspră. Frigul şi zăpada îşi fac simţită prezenţa chiar şi în regiuni unde ninsorile pot fi văzute, de obicei, doar în filme. Mulţi americani se plâng că nu mai rezistă la o asemenea vreme şi nu se simt în stare să facă nimic.
Medicii avertizează că o asemenea senzaţie trebuie luată în serios, deoarece poate fi simptomul tulburării afective sezoniere. Afecţiunea este denumită, prescurtat, SAD, adică, în limba engleză, TRIST. Absenţa luminii solare modifică echilibrul chimic din creier, ceea ce se traduce prin oboseală cronică, lipsă de energie, somnolenţă şi dificultăţi de concentrare.
Un alt efect este dorinţa irezistibilă de hrană care, la rândul său, duce la creşterea greutăţii corporale şi de aici la alte neplăceri. Ca remediu, unii medici recomandă, în cazuri grave, expunerea la lumină artificială sau chiar medicamente şi psihoterapie.
Dar depresia de iarnă poate fi tratată mult mai simplu: prin mişcare şi distracţie, de preferinţă alături de familie şi prieteni. Căldura umană este cel mai bun antidot pentru ca frigul de afară să nu-şi facă loc în minte şi suflet.