Descoperire incredibilă la Roma. Ce au găsit arheologii în orașul cu o istorie de peste 2.800 de ani
Rămăşiţele unei construcţii care pare să fi fost un palat medieval unde locuiau papii înainte ca Vaticanul să le devină sediu au fost excavate la Roma înaintea lucrărilor de modernizare prilejuite de Jubileul Bisericii Catolice din 2025, a spus miercuri Ministerul Culturii din Italia, potrivit Reuters.
De Redactia Observator la 18.07.2024, 16:00Arheologii au dezgropat în piaţa din faţa bazilicii Sfântul Ioan din Lateran, în centrul Romei, o structură arhitecturală complexă incluzând ziduri despre care se crede că ar fi protejat Patriarchio, o bazilică monumentală preconizată de împăratul Constantin în secolul al IV-lea, a precizat ministerul într-un comunicat.
''Este o descoperire extraordinar de importantă pentru oraşul Roma şi istoria sa medievală întrucât nu au mai fost realizate excavări arheologice extensive în această piaţă în timpurile moderne'', a mai spus ministerul.
Jubileul, un eveniment care va atrage peste 30 de milioane de pelerini și turiști
Structura iniţială a clădirii, care urmează edictului privind toleranţa creştinilor în Imperiul Roman din anul 313, a fost extinsă în mai multe etape între secolele al IX-lea şi al XIII-lea şi a fost sediul papalităţii până în 1305, când papii s-au mutat temporar la Avignon, în Franţa, a mai precizat ministerul.
Zona din jurul bazilicii Sfântul Ioan din Lateran este modernizată cu prilejul Jubileului, un eveniment cu durata de un an şi care va debuta în decembrie. Este aşteptat să atragă peste 30 de milioane de pelerini şi turişti în capitala italiană.
În perioada Jubileului, catolicii pot obţine indulgenţe speciale sau iertarea păcatelor dacă îndeplinesc anumite condiţii, fac fapte bune sau pornesc în pelerinaje.
Roma, un oraş cu o istorie de aproape 2.800 ani
Întrucât Roma este un oraş cu o istorie de aproape 2.800 ani, lucrările efectuate la drumuri duc deseori la descoperiri arheologice.
Cu prilejul altor lucrări de excavare recente în apropiere de Vatican în scopul extinderii unui tunel rutier înaintea Jubileului au fost scoase la iveală urmele unei spălătorii antice care purta denumirea ''fullonica'' şi a unei grădini cu verandă folosită de împăratul Caligula.