Încălzirea globală ameninţă zeci de destinaţii turistice. Veneţia ar putea fi înghiţită de ape
Peste o mie de atracţii din lume şi-au câştigat locul în patrimoniul UNESCO! Însă, o bună parte din ele sunt în pericol, iar principala cauză este încălzirea globală.
De Redactia Observator la 08.01.2019, 17:48Peste o mie de atracţii din lume şi-au câştigat locul în patrimoniul UNESCO! Însă, o bună parte din ele sunt în pericol, iar principala cauză este încălzirea globală. Afectată de schimbările climatice este şi Veneţia, iar printre atracţiile pe cale de dispariţie se numără şi recifele de corali din Australia.
Oraşul îndrăgostiţilor ar putea fi într-o bună zi înghiţit de ape. Este scenariul sumbru al oamenilor de ştiinţă. Din cauza fenomenelor extreme, precum furtunile violente şi inundaţiile, în ultimii 20 de ani, nivelul apei a crescut cu 30 de centimetri, în Veneţia.
Ameninţat de încălzirea globală sunt Fiordul, dar şi Gheţarul Ilulissat care se topeşte într-un ritm accelerat, spun cercetătorii. Atracţia care face parte din patrimoniul UNESCO ar putea dispărea mai repede decât prevedeau oamenii de ştiinţă.
Pe cale de disparitie sunt şi recifele de corali din Australia şi India. Se estimează că până în 2050, 90% dintre corali vor muri. Principalele cauze sunt fluctuaţiile de temperatură, poluarea şi schimbările climatice. Cercetătorii caută soluţii pentru salvarea lor, iar asta pentru că de recifele de corali depind un sfert din toate speciile marine.
Nivelul apei din Oceanul Pacific este în creştere, iar furtunile tropicale se formează tot mai des. Aceste schimbări ameninţă şi unul dintre cele mai misterioase locuri de pe pământ: Insula Paştelui şi giganticele sale statui moai.
În pericol este şi primul parc naţional din lume. Rezervaţia Yellowstone din Statele Unite resimte deja efectele încălzirii globale. Lacurile aproape că au secat, apa din râuri se încălzeşte de la an la an, iar incendiile de vegetaţie sunt tot mai frecvente.