Antena LIVE

Curs valutar

Dmitri Medvedev a înjurat România că are "obrăznicia" de a cere tezaurul înapoi: "Duceți-vă-n…"

Cum era de aşteptat, decizia Parlamentului European cu privire la tezaurul României, pe care Rusia refuză să ni-l înapoieze de mai bine de 100 de ani, a provocat reacţii furibunde la Moscova.  Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, i-a înjurat pe români şi pe parlamentarii de la Bruxelles, după ce şi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a avut o reacţie sfidătoare la adresa României. 

De la 15.03.2024, 16:33
WhatsApp
Dmitri Medvedev a înjurat România că are "obrăznicia" de cere tezaurul înapoi: "Duceți-vă-n…" Profimedia

Fostul preşedinte şi premier al Rusiei, Dmitri Medvedev, a răspuns cu o înjurătură la "obrăznicia" românilor şi a parlamentarilor europeni de a cere tezaurul înapoi.

"Românii, după cum știți, nu sunt o națiune, ci un mod de viață. S-ar părea că nimic nu ne mai poate surprinde. Liderii europeni sunt idioți, slabi, neînțelepți. Dar mi-au dat din nou un motiv. Vor ca aurul să fie înapoiat României. Cel naționalizat de guvernul sovietic în 1918 pentru comportamentul rău  Au refuzat să plătească datoriile. România a acceptat acest lucru iar noi am refuzat să plătim reparații din cauza perioadei naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ei bine, acum pe diverșii idioți din Parlamentul European i-a apucat din nou pofta. Ei bine, nici nu știu cum să răspund la o asemenea obrăznicie. UE a furat active de 300 de miliarde de dolari din Rusia și cere restituirea aurului României. Nu este nimic de spus în rusă, poți doar să-i trimiți. Și, in general, duceți-vă-n…" este mesajul postat de Dmitri Medvedev pe contul oficial de VKontakte ( varianta rusească de Facebook). 

Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei a citat, de asemenea, o remarcă a unuia dintre personajele din filmul "Brat-2" ("Fratele -2") al regizorului rus Aleksei Balabanov: "Într-un cuvânt, e român!".

Ministerul rus de Externe: România ne datorează de 25 de ori mai mult

Pe acelaşi subiect

Anterior, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat rezoluţia PE privind restituirea tezaurului românesc, afirmând că datoria României către Rusia şi Uniunea Sovietică este 20–25 de ori mai mare decât valoarea întregii rezerve de aur româneşti trimis în Rusia şi că aproape tot aurul românesc şi alte bunuri de valoare au fost returnate în timpul dezvoltării relaţiilor sovieto-române.

"Rusia a transferat deja rezerve semnificative de aur guvernului român. Potrivit documentelor istorice, în 1935, guvernul sovietic, în semn de bunăvoinţă, a trimis la Bucureşti 1.436 de tone de bunuri de valoare (17 vagoane!) rămase din vremea ţarismului. La mai puţin de 6 ani mai târziu, România a atacat URSS împreună cu al Treilea Reich", a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Ea susţine că aproape toată datoria României faţă de Uniunea Sovietică pentru distrugerile cauzate în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial a fost "iertată" de Moscova încă din 1949.

 Zaharova afirmă că datoriile româneşti faţă de Rusia şi Uniunea Sovietică, reprezintă, conform experţilor, echivalentul 1365-1665 de tone de aur, adică de 20-25 de ori mai mare decât valoarea întregii rezerve de aur româneşti trimis în Rusia în 1916-1917.

Purtătoarea de cuvânt a mai afirmat că Rusia a returnat aproape tot aurul românesc şi alte bunuri de valoare pe parcursul relaţiilor sovieto-române, susţinând că inclusiv fostul preşedinte Nicolae Ceauşescu a notat că 80% din rezerva regală a fost repatriată în România în 1948-1949.

Concluzia Mariei Zaharova este că România vrea să-şi rezolve astfel problemele economice

Ea invocă şi o poziţie exprimată de Ministerul rus de Externe în 2012, potrivit căreia "nu este prima dată când parlamentarii români încearcă internaţionalizarea unui subiect care şi-a pierdut de mult relevanţa".

"România - fostul aliat al lui Hitler - foloseşte platforme rusofobe, de exemplu Parlamentul European pregătit pentru orice acţiune anti-rusă, pentru a încerca să ne impună datoriile sale fantomă vechi de un secol, aparent, pentru a remedia starea deplorabilă a economiei naţionale pe fondul grevelor agricultorilor din întreaga ţară", a mai afirmat Zaharova.

Parlamentul European a votat, joi, Rezoluţia privind restituirea Tezaurului României sechestrat de Rusia, cu largă majoritate de voturi. 

"Este o chestiune de demnitate naţională. România nu poate si nu trebuie să accepte nimic mai puţin decât restituirea celor 91,5 tone de aur şi a întregului Tezaur cultural. Le mulţumesc colegilor mei din Parlamentul European pentru implicare şi susţinere. A însemnat mult. Mulţumesc, bineînţeles, Băncii Naţionale a României pentru întregul sprijin de-a lungul acestui drum la capătul căruia avem astăzi, în premieră, o Rezoluţie a Parlamentului European pe chestiunea Tezaurului României", a precizat Eugen Tomac, iniţiatorul rezoluţiei. 

"Nu suntem singuri în acest demers. Avem recunoaştere şi sprijin european ferm. După votul istoric de astăzi, Comisia Europeană va fi alături de România şi împreună vom aduce Tezaurul României acasă. Important este să nu renunţăm!", a mai spus Tomac. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

rusia romania tezaur dmitri medvedev
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024