DOCUMENTE EXPLOZIVE: Raportul secret care dezvăluie cine se află în spatele apariţiei Statului Islamic
Organizația teroristă Statul Islamic a luat naștere cu ajutorul pe care Statele Unite ale Americii l-au acordat grupărilor islamiste ce luptau împotriva președintelui sirian Bashar al-Assad, potrivit unui raport din 2012, care a fost înregistrat ca "SECRET", dar apoi a ajuns în posesia presei internaţionale.
De Redactia Observator la 17.08.2016, 12:48- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Organizația teroristă Statul Islamic a luat naștere cu ajutorul pe care Statele Unite ale Americii l-au acordat grupărilor islamiste ce luptau împotriva președintelui sirian Bashar al-Assad, potrivit unui raport din 2012, care a fost înregistrat ca "SECRET", dar apoi a ajuns în posesia presei internaţionale.
Astfel, agenţia de presă Sputniknews a publicat un raport de informații ce dezvăluie cum vârful de lance al opoziției antiguvernamentale din Siria era format din organizații precum al-Qaeda în Irak și Statul Islamic al Irakului. Acestea două au fuzionat mai târziu, astfel luând naștere actuala organizație teroristă Statul Islamic.
Documentul arată că în timp ce SUA nu înarmau grupările teroriste în mod direct, ci doar pe membrii opoziției așa zis "moderate", oficialii din cadrul Pentagonului și al Departamentului de Stat știau foarte bine că printre "moderați" se afla și un număr mare de teroriști.
"AQI (al-Qaeda in Irak), prin intermediul purtătorului de cuvânt al Statului Islamic al Irakului, Abu Muhammad al-Adnani, cheamă la luptă împotriva regimului sirian pe suniții irakieni, mai ales pe cei din triburile aflate in zonele de graniță (dintre Siria si Irak)", se specifică in raport. "Forțele opoziției încearcă să controleze zonele estice (Hasakah și Deir ez-Zor), adiacente provinciilor vestice irakiene (Mosul si Anbar) dar și granița cu Turcia. Țările vestice, statele din Golf și Turcia susțin aceste eforturi ale rebelilor."
În raport apare un fragment ce poate fi interpretat ca o intenție de a crea califatul Statului Islamic în Siria: "Există posibilitatea înființării declarate sau nedeclarate a unei principalități Salafiste în estul Siriei (Hasakah și Deir ez-Zor), iar acest lucru este exact ceea ce statele susținătoare ale opoziției iși doresc".
În decembrie 2012, la doar câteva luni după elaborarea raportului, președintele Barrak Obama se pare că a cedat presiunii din partea aripii intervenționiste a clasei politice americane, declarând că Statele Unite consideră opoziția din Siria ca fiind "reprezentantul legitim al poporului sirian". Această opoziție era, de fapt, condusă de către precursorii Statului Islamic, AQI și ISI.
Informațiile din raport demonstrează că Obama nu a luat în calcul pericolul prezentat de înarmarea grupărilor islamiste, chiar și raportul directorului Agenției de Informatii si Apărare (Defense Intelligence Agency) de atunci, Michael Flynn, care descria in detaliu hegemonia grupării teroriste, a fost ignorat.
Politica externă a Statelor Unite ale Americii, ce presupune înarmarea diferitelor grupuri de insurgenți pentru a iși promova interesele intr-o regiune, datează de pe timpul administrației lui Reagan, atunci când CIA îi înarma pe mujahedinii ce luptau împotriva sovieticilor. Asta a dus mai târziu la nașterea grupării al-Qaeda și a lui Osama bin Laden.
Recent, candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, a susţinut că actualul preşedinte Barack Obama, dar şi contracandidata sa, Hillary Clinton, sunt "fondatorii" Statului Islamic.