Doi români au furat în Belgia aproape 3 kilometri de cabluri feroviare din cupru, apoi au vândut prada în Olanda
Doi români au fost condamnați la câte 2 ani de închisoare fiecare, după ce au furat aproape 3 km de cabluri feroviare din cupru în Herentals și Lichtervelde, Belgia. Prada au vândut-o, apoi, în Olanda.
De Veronica Micu la 27.09.2023, 12:14Ciprian D. (38 de ani) și Ionuț M. (35 de ani) au fost prinși de polițiștiții olandezi în februarie. În timpul unui control, agenții au oprit doba românilor, un Mercedes Vito, în care au descoperit un lot de cabluri tăiate. În urma verificărilor, polițiștii au aflat că acele cabluri fuseseră furate pe 24 februarie, dintr-o curte a companiei de căi ferate Infrabel din Herentals.
Ulterior, s-a dovedit că cei doi români mai furaseră cabluri feroviare și din Lichtervelde. Prada - 2.504 de metri de cabluri din cupru - fusese vândută în Olanda, potrivit nieuwsblad.be.
Pentru faptele lor, românii au fost condamnați la doi ani de închisoare fiecare. În plus, cei doi trebuie să plătească o amendă de 800 de euro.
Cum a reușit o bandă de români să fure peste 30 km de cablu din cupru, în Spania
- Român de 49 de ani, arestat în Germania, după ce a tăiat cablurile de comunicaţie de la o cale ferată din Berlin
- "Sunt experți!" Cum a reușit o bandă de români să fure peste 30 km de cablu din cupru, în Spania. Prada...
- 10 indivizi au furat tablă de cupru de 4,4 milioane de dolari din cel mai mare port din Chile
Garda Civilă din Avila, Spania, a destructurat, în urmă cu trei luni, o rețea infracțională specializată în furtul de cabluri din cupru.
Operațiunea "Manqueospese", condusă de Unitatea de Poliție Judiciară și a cărei anchetă a durat mai bine de un an, s-a soldat cu arestarea a 15 persoane, majoritatea români. Celor 15 persoane aflate în custodia autorităților spaniole, dintre care 13 au naționalitate română, li se atribuie 31 de tâlhării, jaf cu violență, primire, asociere ilicită și infracțiuni împotriva mediului.
Ancheta a început în aprilie anul trecut, când, pe drumul 502 din municipalitatea El Tiemblo au fost descoperiți mai mulți stâlpi din lemn pentru linii telefonice puși la pământ, iar cablurile furate. Supravegherea acestor infrastructuri a fost intensificată, descoperind-se același tipar de acțiune în regiunea La Moraña, unde linia telefonică care mergea de-a lungul M-401 între Mingorría și Pajares de Adaja a fost complet demontată.
Localizau stâlpii în timpul zilei și dădeau loviturile noaptea
Românii călătoreau din Madrid până în provincia Ávila, unde efectuau "o recunoaștere în detaliu a zonei" unde urmau să aibă loc jafurile. Localizau stâlpii în timpul zilei, studiau căile de acces și posibilele căi de scăpare în caz de urgență și identificau puncte izolate unde puteau arde învelișul din plastic al cablului. Lovituile se dădeau noaptea, iar membrii rețelei foloseau vehicule aparținând altor persoane fără antecedente penale, pe care le schimbau frecvent pentru a evita identificarea.
Gustavo Dorda, șeful Comandamentului Gărzii Civile din Ávila, a definit operațiunea ca fiind o investigație "extrem de dificilă", deoarece jafurile au fost comise de o bandă organizată. "Sunt experți în comiterea acestui tip de infracțiuni", a explicat Gustavo Dorda, potrivit Diario de Avila.
Operațiunea a fost desfășurată în perioada aprilie anului trecut până în primul trimestru al acestui an și a fost inclusă în Planul Național de Furt de Cupru al Secretarului de Stat pentru Securitate. "Manqueospese" a fost condusă de echipa de investigații a Unității de Poliție Judiciară din Ávila, împreună cu echipele de Patrimoniu și Crimă Organizată ale Gărzii Civile, în colaborare cu subsectorul de Trafic și patrulele de Securitate Cetățenească din Cebreros și Arévalo.