Antena LIVE

Curs valutar

Donald Trump, dispus să facă o vizită la Moscova: "Cred că războiul s-ar putea termina în curând. În săptămâni"

Preşedintele american Donald Trump a anunţat luni că săptămâna aceasta sau următoarea intenţionează să îl primească la Washington pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a semna împreună acordul privind exploatarea resurselor minerale ucrainene în schimbul acordării ajutorului militar american, informează EFE, citate de Agerpres.

De la 24.02.2025, 23:04
WhatsApp
Donald Trump, dispus să facă o vizită la Moscova: "Cred că războiul s-ar putea termina în curând. În săptămâni" - Profimedia

"Mă voi întâlni cu preşedintele Zelenski. De fapt, se poate să vină săptămâna aceasta sau următoare să semneze acordul, ceea ce ar fi bine. Mi-ar plăcea să îl primesc. Ne vom vedem în Biroul Oval. Lucrăm la acord acum", a spus el într-o scurtă apariţie în faţa presei alături de preşedintele francez Emmanuel Macron. Trump a adăugat că în prezent se lucrează la acest acord şi că este foarte aproape de a fi încheiat.

Trump, convins că războiul se încheia curând

"Va fi o înţelegere în privinţa pământurilor rare şi diverse alte lucruri. I-ar plăcea să vină aici, după cum am înţeles, să-l semneze. Şi asta ar fi grozav pentru mine", a spus el în aceeaşi zi în care l-a primit pe preşedintele Macron pentru a vorbi despre războiul din Ucraina şi alte probleme economice şi internaţionale de actualitate. Potrivit lui Trump, SUA îşi vor primi banii înapoi "pe o perioadă de timp", dar acest acord are şi ceva "foarte benefic" pentru economia ucraineană, "pentru ei ca ţară".

Întrebat dacă acest acord va include o garanţie de securitate pentru Ucraina, preşedintele SUA a subliniat că "Europa va fi cea care se asigură că nimic nu se întâmplă. Nu cred că va fi o problemă mare". Liderul francez a subliniat, la rândul său, că obiectivul lor comun este construirea unei păci solide şi de durată şi a spus că este conştient de necesitatea unor garanţii pentru realizarea ei.

"Obiectivul nostru comun, în mod clar, este să construim pacea, o pace solidă şi durabilă", a spus Macron. "Şi tocmai asta vom dezbate, pentru că am un mare respect pentru curajul şi rezistenţa poporului ucrainean. Împărtăşim obiectivul păcii, dar suntem foarte conştienţi de necesitatea de a avea garanţii pentru a realiza o pace stabilă, care să permită stabilizarea situaţiei", a adăugat el.

Emmanuel Macron a fost cordial cu Donald Trump în Biroul Oval, unde preşedintele american a monopolizat aproape complet răspunsurile către presă timp de o jumătate de oră, notează EFE. Preşedintele francez a dat asigurări că participă la întâlnire în calitate de "prieten", subliniind că cele două ţări sunt aliate de secole şi că, în plus, menţine o relaţie de "prietenie personală" cu Trump, cu care a lucrat "foarte bine" în trecut, inclusiv în primul mandat la Casa Albă al acestuia (2017-2021).

Macron a afirmat că Europa este dispusă să "facă un pas înainte pentru a fi un partener mai puternic" în materie de apărare şi securitate, în conformitate cu solicitarea preşedintelui Trump, care a insistat ca ţările europene să ofere mai multe fonduri Ucrainei. În pofida tonului cordial al întâlnirii, a zâmbetelor, a mâinilor strânse şi a declaraţiei lui Trump care a pretins că "iubeşte" limba franceză, cei doi lideri au avut un mic dezacord la final, când Trump a spus că Europa acordă Ucrainei ajutor sub formă de "împrumuturi" pe care le recuperează ulterior.

Şeful statului francez, după ce i-a atins uşor braţul şi a schiţat o grimasă uşoară, a răspuns: "De fapt, să fiu sincer, am plătit 60%. Am plătit 60% din datoria totală". El a mai explicat că o parte din fondurile europene destinate Ucrainei provin din cele 30 de miliarde de active ruseşti îngheţate în Europa. Trump s-a limitat să răspundă: "Dacă tu crezi asta, pentru mine e în regulă".

Deşi Donald Trump susţine că SUA au oferit mai mult ajutor Ucrainei decât Europa, datele reflectă contrariul. Ţările europene, inclusiv UE, au alocat un total de 132 de miliarde de euro, în timp ce Washingtonul a alocat 114 de miliarde de dolari în asistenţă totală, ce include ajutorul umanitar şi pe cel militar. Cu toate acestea, SUA au depăşit Europa în furnizarea de ajutor militar, potrivit datelor oficiale.

Donald Trump a mai declarat că războiul din Ucraina s-ar putea termina în câteva săptămâni. "Cred că războiul s-ar putea termina în curând. În săptămâni. Aşa cred. Cred că l-am putea termina în săptămâni dacă suntem dispuşi. Dacă nu suntem, va continua şi vor continua să piară oameni tineri şi frumoşi, care nu ar trebui să moară. Şi nu vrem asta", a declarat Trump. Tot luni, la Ankara însă, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia este deschisă şi la negocieri cu Ucraina şi Europa, dar că operaţiunile sale militare vor continua până se va ajunge la un acord care să îi satisfacă interesele.

Trump a considerat că este fezabil ca cele două părţi să accepte o încetare a focului. "Cred că, la un moment dat, vor fi de acord cu asta. Şi că odată ce se va ajunge la încetarea focului, acesta se va termina, pentru că nu vor trece de la încetarea focului la război. Mă bucur că am putut să ajut, pentru că nu exista comunicare cu Rusia înaintea mea", a spus el.

Preşedintele american a mai declarat că se gândeşte să meargă în Rusia. "Dacă totul se rezolvă, ceea ce cred că se va rezolva, cu siguranţă. Pe 9 mai (ziua în care Rusia sărbătoreşte victoria în cel de-al Doilea Război Mondial) nu ştiu, cred că este destul de curând, dar la momentul potrivit mă voi duce", a spus el. De asemenea, preşedintele SUA a afirmat că preşedintele Rusiei va accepta prezenţa forţelor europene în Ucraina ca parte a unui posibil acord de încheiere a războiului. Întrebat dacă preşedintele Putin va accepta prezenţa trupelor europene în Ucraina, Trump a răspuns: "O va accepta".

Dacă se va confirma, aceasta ar însemna o schimbare a poziţiei Moscovei, care a considerat până acum dislocarea trupelor europene în Ucraina drept o "linie roşie" şi o agresiune din partea Europei, notează EFE. Ulterior, Trump a asigurat că a discutat pe această temă cu liderul rus, care şi-a exprimat acordul. "Dacă ajungem la acest acord pentru a pune capăt războiului, el nu va mai căuta un nou război. L-am întrebat în mod specific şi nu are nicio problemă cu asta", a spus el.

Regatul Unit şi Franţa conduc eforturile de a crea o "forţă europeană de redistribuire", menită să prevină viitoarele atacuri ruseşti asupra oraşelor, porturilor şi infrastructurii critice din Ucraina, în cazul unui acord de pace intermediat de SUA, au informat săptămâna trecută instituţii de presă precum The Guardian.

Potrivit oficialilor occidentali citaţi de ziarul britanic, propunerea ar avea în vedere desfăşurarea a mai puţin de 30.000 de militari, concentraţi în principal pe apărarea aeriană şi maritimă. Prezenţa forţelor terestre ar fi minimă şi nu ar fi situată lângă linia frontului din estul Ucrainei, unde Rusia ocupă teritorii.

Însuşi preşedintele Macron a deschis uşa joia trecută pentru a trimite trupe de menţinere a păcii în Ucraina "într-un cadru planificat", odată ce va fi negociată pacea. Prim-ministrul britanic Keir Starmer, care se va întâlni joi cu Trump, s-a exprimat şi el în favoarea studierii acestei opţiuni, care are sprijinul unor ţări nordice, precum Suedia.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina moscova donald trump emmanuel macron
Întrebarea zilei
Ai reușit vreodată să rezolvi o problemă cu o comandă greșită pe un site de cumpărături online?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Obiectele pe care să nu le ții niciodată în dormitor. Îți strică somnul și...
Fanatik.ro
Publicat 23.02.2025
Tabel pentru bărbați și femei | Câți bani vei primi la pensie, în funcție...
Gandul
Publicat 23.02.2025
Pericolul din umbră. Soluția care ar garanta că România va fi apărată de...
Adevărul
Publicat 23.02.2025
Elizabeta Samara a câştigat medalia de argint de la Europe Top 16 Cup! Sportiva...
A1
Publicat 23.02.2025
Horoscopul zilei de 24 februarie 2025. Gemenii se gândesc la viitor. Află ce se...
CaTine
Publicat 23.02.2025
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe...
spynews.ro
Publicat 23.02.2025
"Tot aud că a zis JD Vance nu știu ce". Gigi Becali i-a dat o replică scurtă...
GSP
Publicat 22.02.2025
Au dat lovitura la loto cu un bilet cumpărat cu un card furat. Cine rămâne cu...
Click.ro
Publicat 22.02.2025
Cercetătorii români au făcut o descoperire care poate rescrie istoria Europei....
Useit
Publicat 22.02.2025
Cui i-a trimis Andrei Perneș ultimul mesaj înainte să moară. Ce a scris fostul...
Redacţia.ro
Publicat 21.02.2025
Eugen Holban, falsul procuror care încerca să-i stoarcă de bani pe Ioan Niculae...
libertatea.ro
Publicat 23.02.2025
Selena Gomez și Gracie Abrams au lansat videoclipul pentru noul lor single,...
ZU
Publicat 23.02.2025
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Hello taste
Publicat 20.02.2025
Vârsta la care copiii sunt cei mai dificili: ce spun studiile și cum poți...
Deparinti
Publicat 23.02.2025
Actorii turci la Festivalul Internațional de film de la Berlin. Ce vedete au...
Happy
Publicat 21.02.2025
Cum a surprins-o Fuego pe Irina Loghin de ziua de naștere a artistei! Ce cadou...
BZI
Publicat 20.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este varicocelul, boala care afectează unul din cinci bărbați. Ce simptome...
Medicool
Publicat 23.02.2025