Donald Trump, găsit nevinovat, arată ancheta procurorului Muller: "Este o ruşine că ţara a trebuit să treacă prin aşa ceva"
Nu a existat o complicitate între echipa lui Donald Trump şi Rusia, în campania pentru alegerile prezidenţiale din SUA din 2016. Este concluzia finală a anchetei care a vizat subiectul extrem de controversat timp de aproape doi ani.
De Redactia Observator la 25.03.2019, 09:22Nu a existat o complicitate între echipa lui Donald Trump şi Rusia, în campania pentru alegerile prezidenţiale din SUA din 2016. Este concluzia finală a anchetei care a vizat subiectul extrem de controversat timp de aproape doi ani. Un rezumat al raportului de anchetă a fost dat publicităţii după ce a fost transmis liderilor din Congresul american. Bineînţeles, preşedintele Trump a salutat cu entuziasm concluziile. Dar opoziţia democrată nu cedează şi solicită publicarea integrală a raportului.
Ancheta condusă de procurorul special Robert Mueller nu a găsit nicio dovadă de complicitate între vreo persoană din echipa de campanie a lui Donald Trump şi Rusia. Însă în ce priveşte o altă acuzaţie, obstrucţionarea justiţiei, Mueller nu a ajuns la nicio concluzie. Donald Trump nu a întârziat să-şi exprime satisfacţia faţă de aceste concluzii care, în opinia sa, dovedesc că este total nevinovat.
"A fost o dezvinovăţire completă şi totală. Este o ruşine că ţara a trebuit să treacă prin aşa ceva. Ca să fiu sincer, este o ruşine că preşedintele vostru a trebuit să treacă prin aşa ceva" a declarat Donald Trump.
Raportul anchetei a fost predat ministrului justiţiei, care a trimis Congresului un rezumat. Liderii opoziţiei democrate cer, însă, publicarea întregului document care, în opinia lor, poate conţine, totuşi, elemente acuzatoare la adresa preşedintelui. Chiar şi ministrul justiţiei ar putea fi convocat pentru audieri în Congres.
"Preşedintele Trump greşeşte. Acest raport nu constituie o aşa-zisă "dezvinovăţire totală". Vom cere publicarea întregului raport" a declarat Jerrold Nedler.
Cetăţenii de rând consideră, în general, că rezumatul raportului de anchetă nu le-a schimbat opiniile, favorabile sau nu, despre Donald Trump.
Preşedintele nu a scăpat, cu totul, de problemele juridice. Ancheta lui Mueller a dus la inculparea sau chiar condamnarea unor foşti asociaţi ai lui Trump, iar unii ar putea face dezvăluiri neplăcute despre el. Dar, prin tradiţie, un preşedinte american în funcţie nu poate fi pus sub acuzare de justiţie, ci doar de Congres, ceea ce este puţin probabil în acest moment.