Donald Trump, în mijlocul unui nou scandal după ce a sugerat abrogarea Constituţiei SUA ca urmare a fraudelor electorale din 2020
Donald Trump continuă să pună sub semnul întrebării rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, câştigate de Joe Biden. Sâmbătă, el şi-a reiterat acuzaţiile de fraudă masivă în alegerile prezidenţiale, spunând că asta "permite abrogarea tuturor regulilor", inclusiv a Constituţiei. Clasa politică americană a reacţionat imediat şi a condamnat cu fermitate, duminică, sugestia lui Donald Trump de a renunţa la Constituţia SUA, relatează "Le Figaro", citat de News.ro.
De Redactia Observator la 05.12.2022, 10:15Fostul preşedinte a scris pe reţeaua sa Truth Social, că o fraudă de acest tip şi de o această amploare permite abrogarea tuturor normelor, reglementărilor şi articolelor, inclusiv a Constituţiei.
"O fraudă masivă de acest tip şi amploare permite încetarea tuturor regulilor, reglementărilor şi articolelor, chiar şi a celor care se găsesc în Constituţie", a scris Trump, acuzând totodată industria "Big Tech" că lucrează îndeaproape cu democraţii. "Marii noştri 'Părinţi Fondatori' nu au vrut şi nu ar fi tolerat alegeri false şi frauduloase!" - a adăugat el.
Comentariile lui Trump, taxate de democrați
Casa Albă a condamnat imediat comentariile. "Constituţia americană este un document sacrosanct care garantează de 200 de ani că libertatea şi statul de drept prevalează în ţara noastră", a declarat sâmbătă Andrew Bates, purtător de cuvânt al Casei Albe, într-un comunicat. "Atacarea Constituţiei şi a tot ceea ce reprezintă ea este o anatemă pentru sufletul ţării noastre şi trebuie condamnată de toată lumea", a spus el. "Nu putem iubi America doar atunci când câştigăm", a adăugat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
- O nouă înfrângere în justiție pentru Donald Trump. Anchetatorii pot să analizeze documentele ridicate de FBI de...
- Jurnalista care l-a acuzat pe Donald Trump că a violat-o îşi relansează acţiunea în justiţie. Fostul...
- Finanțele lui Trump ajung pe masa Congresului după ani de controverse între democrați și republicani
Duminică, politicieni din ambele partide s-au arătat contrariaţi de comentariile fostului preşedinte, care a anunţat recent că intenţionează să candideze din nou la preşedinţie în 2024.
"Săptămâna trecută a luat cina cu antisemiţi. Acum cere sfârşitul democraţiei constituţionale în America", a scris pe Twitter liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer, referindu-se la o cină la casa lui Trump din Florida la care a participat Nick Fuentes, un cunoscut adept al supremaţiei albilor şi negaţionist al Holocaustului. Donald Trump "a scăpat de sub control şi este un pericol pentru democraţia noastră. Toată lumea trebuie să condamne acest atac la adresa democraţiei noastre", a adăugat acesta.
Donald Trump, contestat de foștii aliați
Întrebat despre comentariile lui Donald Trump la Fox News, fostul vicepreşedinte Mike Pence, care s-a distanţat de miliardarul american de la atacul de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, s-a abţinut să le condamne. "Candidaţii care s-au concentrat pe trecut, în special cei care s-au concentrat pe contestarea ultimelor alegeri, nu s-au descurcat bine la alegerile de la mijlocul mandatului" de luna trecută, a subliniat însă fostul vicepreşedinte.
Fostul consilier pe probleme de securitate naţională al lui Donald Trump, conservatorul John Bolton, s-a arătat contrariat de sugestia fostului său şef. "Toţi conservatorii adevăraţi trebuie să se opună campaniei sale pentru alegerile prezidenţiale din 2024", a scris el pe Twitter.
Hakeem Jeffries, noul lider ales al democraţilor din Camera Reprezentanţilor, a declarat pentru ABC că Trump a făcut "o declaraţie ciudată, dar republicanii vor trebui să îşi rezolve problemele cu fostul preşedinte şi să decidă dacă se vor despărţi de el şi se vor întoarce la o aparenţă de rezonabilitate sau vor continua să se aplece spre extremismul nu doar al lui Trump, ci al trumpismului", scrie "The Guardian".