Donald Trump refuză transferul de putere și cere renumărarea voturilor. Joe Biden: "Sincer, cred că este jenant!"
La o săptămână după alegerile din Statele Unite, lupta electorală nu s-a încheiat. În Georgia, voturile exprimate vor fi luate la mână şi numărate din nou. Şi sunt aproape 5 milioane. Joe Biden a câştigat aici cu puţin peste 14.000 de voturi, iar, dacă rezultatul va fi confirmat, ar fi primul democrat care câştigă acest stat în ultimii 28 de ani. Donald Trump nu se dă plecat cu una cu două de la Casa Albă. Preşedintele sabotează schimbul de putere şi invocă fraudarea alegerilor.
De Redactia Observator la 11.11.2020, 22:04- Donald Trump a afirmat, fără să ofere încă dovezi, că alegerile de săptămâna trecută au fost afectate de fraude
- Biden a obţinut cele peste 270 de voturi din Colegiul Electoral de care are nevoie pentru a prelua preşedinţia SUA
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19
Joe Biden, președinte ales al SUA: Sincer, cred că este jenant!
Este a doua apariţie ca preşedinte ales pentru Joe Biden, dar drumul către Casa Albă pare mai lung ca oricând. Donald Trump este decis să saboteze prin toate mijloacele tranziţia democratului spre preşedinţie. Pe cale legală, contestă rezultatul alegerilor şi a blocat fondurile necesare procesului birocratic al tranziţiei, peste șase milioane de dolari. În teren, echipa lui Joe Biden nu este primită în clădirile administrative.
Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA: Va fi o tranziție fără probleme la o a doua administrație Trump. Suntem pregătiți. Vom număra toate voturile.
Mult mai lină este tranziţia pe planul relaţiilor internaţionale. Liderii marilor puteri ale lumii, de la Emmanuel Macron la Boris Johnson sau Angela Merkel, l-au felicitat pe noul preşedinte ales.
Emmanuel Macron, președintele Franței: Vreau să vă felicit atât pe dumneavoastră, cât și pe Kamala Harris pentru câștigarea acestor alegeri.
Dar Donald Trump nu acceptă înfrângerea. Preşedintele a postat o serie de mesaje pe twitter prin care denunţă fraude electorale şi promite că rezultatele se vor schimba, în favoarea lui.
8 decembrie este data limită până la care toate voturile trebuie numărate iar câştigătorul confirmat. Pe 14 decembrie, electorii îşi exprimă în mod oficial votul şi îl trimit în Congres. Rezultatul voturilor este confirmat, oficial, pe 6 ianuarie de noul Congres iar ceremonia de învestitură are loc pe 20 ianuarie.