Donald Trump și Vladimir Putin au discutat 2 ore cu ușile închise la summitul de la Helsinki
Lumea a a fost martoră la una dintre cele mai importante întâlniri ale anului. Donald Trump şi Vladimir Putin şi-au dat mâna în Finlanda. A fost cel mai aşteptat moment al turneului tulmultos efectuat de Donald Trump în Europa.
De Redactia Observator la 16.07.2018, 22:55Lumea a a fost martoră la una dintre cele mai importante întâlniri ale anului. Donald Trump şi Vladimir Putin şi-au dat mâna în Finlanda. A fost cel mai aşteptat moment al turneului tulmultos efectuat de Donald Trump în Europa. Cei mai puternici oameni de pe planetă au vorbit îndelung despre subiecte care au afectat relaţia ruso-americană.
Programată să aibă loc la ora 13.15, întâlnirea istorică dintre Vladimir Putin şi Donald Trump a început cu 45 de minute întârziere. Preşedintele rus s-ar fi lăsat aşteptat întocmai ca să-şi arate caracterul puternic. În Palatul Prezidenţial din Helsinki, zâmbetele au fost reţinute. Iar atmosfera, glacială.
Donald Trump, preşedintele SUA: "Cred că e o oportunitate pentru noi ca ţări care, să fim sinceri, nu s-au înţeles prea bine în ultimii ani. Eu nu sunt aici de prea mult timp, dar mă apropii de doi ani de mandat. Cred că la final vom avea o relaţie excelentă."
O discuţie personală. Aşa a numit Donald Trump cel mai aşteptat summit ruso-american din istorie. În spatele uşilor închise, niciunul dintre cei doi preşedinţi nu a fost însoţit de vreun consilier. Acest lucru i-a îngrijorat pe diplomaţii ambelor ţări.
Donald Trump, preşedintele SUA: "Relaţia noastră nu a fost mai proastă decât în prezent. Dar acest lucru s-a schimbat acum câteva ore."
Scutul american antirachetă de la Deveselu a fost unul dintre cele mai importante subiecte abordate de cei doi preşedinţi.
La fel şi războiul din Siria. Summit-ul are loc într-o perioadă în care legătura ruso-americană este extrem de tensionată.
Anexarea Peninsulei Crimeea, în 2014, a fost condamnată de comunitatea internaţională şi pedepsită cu sancţiuni dure. Acum, aliaţii europeni ai Statelor Unite se tem că Trump ar putea crea o alianţă periculoasă cu Putin.
Brian Beary, jurnalist: "Modul în care va răspunde preşedintele Trump după aceea va fi fascinant de urmărit, fiindcă este supus unei presiuni atât de mari, inclusiv din partea propriului partid, pentru a menţine o linie dură în provonţa Rusiei."
Prezenţa lui Trump în Helsinki a scos în stradă mii de finlandezi care au cerut respectarea drepturilor omului.
Considerată cea mai fericită ţară din lume, Finlanda este, în acelaşi timp, una dintre cele mai prospere. Neutră din punct de vedere militar, ea a găzduit alte două întâlniri ruso-americane importante în 1990 şi 1997.