Lovitură pentru motorul Europei. Economia Germaniei, doi ani de recesiune
Economia Germaniei a scăzut cu 0,3% anul trecut iar economiștii avertizează că există riscul ca această să se contracteze și în 2024. Crizele multiple au contribuit la scăderea cu 0,3% a PIB-ului iar ţara se îndreaptă spre prima sa recesiune de doi ani de la începutul anilor 2000 încoace.
De Redactia Observator la 15.01.2024, 15:48Economia germană, motorul economiei europene, a înregistrat un declin de 0,3% pe ansamblul anului trecut, după un avans de 1,8% în 2022, arată datele preliminare publicate luni de Oficiul federal de statistică (Destatis), transmite Reuters. Datele sunt în linie cu estimările analiştilor intervievaţi de Reuters şi vin pe fondul inflaţiei persistente şi al preţurilor ridicate la energie.
"Dezvoltarea economiei germane a stagnat în 2023, într-un mediu care continuă să fie afectat de multiple crize. În pofida recentelor scăderi, preţurile rămân ridicate în toate etapele procesului economic şi afectează creşterea economiei. Condiţiile nefavorabile de finanţare, în urma majorării dobânzilor, şi cererea mai scăzută pe plan intern şi extern au afectat de asemenea evoluţia PIB-ului", a apreciat Ruth Brand, preşedintele Destatis.
Oficialul a explicat că economia nu a continuat redresarea după scăderea semnificativă a activităţii economice înregistrată în 2020, când a izbucnit pandemia, dar PIB-ul a fost cu 0,7% mai ridicat în 2023 decât în 2019, anul de dinaintea pandemiei.
Performanţa economică din industrie, excluzând sectorul construcţiilor, a scăzut cu 2% în 2023, în timp ce consumul gospodăriilor şi cheltuielile guvernamentale au înregistrat un declin de 0,8% şi, respectiv, de 1,7%. Creşterea lentă a economiei mondiale şi cererea scăzută pe plan intern au afectat anul trecut comerţul exterior, care a scăzut în pofida majorării preţurilor, importurile înregistrând un declin de 3%, iar exporturile de 1,8%.
- "Este prea curând să credem că toate problemele s-au rezolvat". Economia Germaniei ar putea avea o redresare...
- "Motorul economic" al Europei se apropie de recesiune. Gaura din bugetul Germaniei forțează companiile să-și...
- Avertismentul BCE: Stabilitatea financiară a zonei euro, pusă în pericol de creșterea economică sub așteptări
Deteriorarea condiţiilor de finanţare, costurile ridicate şi lipsa forţei de muncă calificate au dus la o creştere modestă de 0,2% a sectorului construcţiilor în 2023. Cea mai mare economie europeană a stagnat în trimestrul al treilea, comparativ cu precedentele trei luni, conform datelor revizuite ale Destatis, astfel încât a evitat la limită recesiunea. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut.
Analiştii nu se aşteaptă la o redresare a economiei germane în 2024
Analiștii susţin că motorul economic al Europei se va contracta și în 2024, pentru al doilea an la rând. "Nu se vede o revenire iminentă, iar economia pare să treacă prin prima recesiune de doi ani de la începutul anilor 2000", a declarat Carsten Brzeski, șef pe cercetare la banca olandeză ING. "Ne așteptăm ca starea actuală de stagnare și recesiune uşoară să continue. De fapt, riscul ca 2024 să fie încă un an de recesiune este mare"
Experții susţin că economia germană se află într-un "stadiu de criză permanentă", deoarece producţia naţională este afectată de fricțiunile din lanțul de aprovizionare, presiunile inflaționiste persistente, cererea globală mai slabă pentru bunuri, ratele mai mari ale dobânzilor.
"Scăderea recentă a inflației ar trebui să ofere o anumită ușurare pentru gospodării, dar investițiile în rezidențiale și în afaceri cel mai probabil se vor reduce, sectorul construcțiilor se îndreaptă către o recesiune abruptă, iar guvernul a înăsprit drastic politica fiscală. Estimăm că PIB-ul va stagna în 2024", a declarat Andrew Kenningham, economist-șef la firma de consultanță Capital Economics.
Producția industrială din întreaga zonă euro a scăzut în noiembrie pentru a treia lună consecutiv.