Elevii din Berlin pot opta să repete anul şcolar. Ministrul Cîmpeanu: "Nu am luat în calcul o astfel de variantă"
Parlamentarii din Berlin au votat modificarea Legii Educaţiei, astfel încât elevii pot opta să repete anul şcolar care a fost afectat de pandemie. În România, ministrul Educaţiei exclude această variantă.
De Veronica Micu la 27.02.2021, 07:57Potrivit The Guardian, elevii şcolilor din Berlin, capitala Germaniei şi unul din cele 16 landuri federale, vor avea oportunitatea de a alege dacă vor să repete anul şcolar care a fost afectat de pandemie.
Asta după ce parlamentarii au votat în favoarea modificării Legii Educaţiei.
Autoritățile germane anunță că regulamentul a fost adoptat vineri și se va aplica copiilor din clasele I-X din anul școlar în curs, cu vârsta între 6 și 15-16 ani.
Prin urmare, părinţii elevilor care vor opta pentru această alternativă vor trebui să se adreseze în scris conducerii unităţii de învăţământ şi să poarte în prealabil o discuţie cu un reprezentant al şcolii pentru a stabili care sunt cele mai bune opţiuni pentru copilul lor.
"Trebuie să facem ceva pentru a compensa deficitele educaţionale care au apărut într-un an de pandemie", a declarat Dirk Stettner, membru al comitetului pentru educaţie.
Totuși, decizia nu a venit fără controverse. Mai mulți directori de școli din Berlina au protestat împotriva acestor măsuri. Ei susțin că se tem de o "catastrofă organizațională", subliniind că sălile de clase ar putea deveni supra-populate.
În același timp, directorii se tem și de o posibilă lipsă a personalului didactic.
Sorin Cîmpeanu: Nu am luat în calcul o astfel de variantă
În România, ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu exclude această variantă şi spune că în prezent autoritatea pe care o conduce are alte obiective.
„Nu am luat în calcul o astfel de variantă, sunt convins că nu există părinţi care să-şi dorească un an pierdut pentru ai lor copii. Sigur, anul şcolar poate să-l repete oricine dacă nu promovează, nu trebuie să existe o decizie în acest sens.
Ne concentrăm petru acel program de recuperare, ore remediale, în valoare de 30 de milioane de euro pentru învăţământul primar şi gimnazial plus alte 20 de milioane de euro pentru învăţământul liceal”, a explicat ministrul, potrivit Mediafax.
La începutul lunii februarie, Cîmpeanu spunea că actul educaţional are o calitate foarte scăzută, din cauza predării online şi a accesului dificil la tehnologie:
„Calitatea actului educaţional a scăzut foarte mult, din motive structurale, predarea online, şi din motive circumstanţiale, acces dificil la tehnologie. Ambele cauze au generat pierderi mari care trebuie recuperate în cea mai puternică măsură cu putinţă".
Ministrul a adăugat că pierderile sunt foarte mari, fiind diferenţe între şcoli, clase şi elevi şi este foarte greu de crezut că va putea fi tot recuperat.