Antena LIVE

Curs valutar

Elizabeth Holmes, fondatoarea Theranos, a intrat la închisoare. Considerată cândva noul Steve Jobs, va ispăşi o pedeapsă de 11 ani

Elizabeth Holmes, fondatoarea companiei de tehnologie Theranos, s-a predat marţi poliţiei pentru ispăşirea pedepsei de 11 ani de închisoare pentru fraudă. Considerată la începuturile carierei sale un adevărat geniu, apogeul său a luat sfârşit după ce s-a dovedit că a înşelat investitori celebri susţinând că a descoperit o tehnică revoluţionară în domeniul analizelor medicale, relatează The Guardian.

De la 31.05.2023, 15:32
WhatsApp
Galerie (4)
Elizabeth Holmes, fondatoarea Theranos, a intrat la închisoare. Considerată cândva noul Steve Jobs, va ispăşi o pedeapsă de 11 ani Profimedia Images

Fondatoarea companiei de tehnologie Theranos, în vârstă de 39 de ani, a intrat marţi după-amiază în campusul închisorii federale pentru femei, de minimă securitate, situată în Bryan, Texas. Imaginile surprinse din afara unităţii penitenciare arată că Elizabeth Holmes era însoţită de o escortă, nu era încătuşată şi purta o ţinută casual. Holmes părea bine dispusă, zâmbind în timp ce intra în clădire.

Elizabeth Holmes a fost eliberată pe cauţiune după ce a fost acuzată de fraudă, în 2018, pentru rolul ei de şefă a companiei care propunea o metodă de testare revoluţionară în materie de analize medicale de sânge, dar care s-a dovedit a fi un eşec răsunător.

Elizabeth Holmes a fost condamnată în 2022 pentru patru capete de acuzare

Ea a fost condamnată în noiembrie 2022 pentru patru capete de acuzare pentru fraudarea investitorilor şi a fost condamnată la 11 ani şi trei luni de închisoare. În conformitate cu legislaţia federală, Holmes trebuie să ispăşească 85% din pedeapsă, chiar dacă sentinţa îi este redusă pentru bună conduită.

Pe acelaşi subiect

Tabăra penitenciară federală Bryan, unde Holmes este obligată să îşi ispăşească pedeapsa, găzduieşte în principal deţinuţi federali de sex feminin „cu gulere albe” şi non-violenţi şi nu are gardurile şi regulile stricte ale închisorilor de securitate superioară. Este un program axat pe muncă, prin care toate deţinutele trebuie să aibă un loc de muncă timp de cel puţin 90 de zile.

Elizabeth Holmes a încercat să îşi amâne executarea pedepsei, susţinând că ar trebui să poată rămâne în afara arestului preventiv în timp ce solicită un nou proces pe baza unor presupuse abateri din partea acuzării. Judecătorul districtual american Edward Davila a respins aceste solicitări, declarând că un nou proces sau o anulare a verdictului de vinovăţie era puţin probabilă.

Holmes şi-ar fi petrecut ultimele zile de libertate alături de partenerul ei şi cei doi copii

Holmes şi-ar fi petrecut ultimele zile de libertate alături de partenerul ei, Billy Evans, şi de cei doi copii ai lor. Procesul ei a fost amânat iniţial deoarece Elizabeth a dat naştere primului ei copil în iulie 2021 şi a apărut la audierea pentru pronunţarea sentinţei, în noiembrie, însărcinată cu cel de-al doilea copil, care s-a născut în martie.

Sunny Balwani, fostul partener de afaceri şi fostul iubit al lui Holmes, a fost condamnat pentru toate cele 12 capete de acuzare de fraudă de care a fost acuzat, iar în aprilie şi-a început pedeapsa de 13 ani într-o închisoare din California.

Încarcerarea ambilor protagonişti ai afacerii Theranos marchează sfârşitul poveştii dramatice a companiei pe care Holmes a fondat-o în 2003, la 19 ani, după ce a renunţat la studiile de la Universitatea Stanford. Ea a promis o tehnologie revoluţionară care ar fi trebuit să efectueze sute de analize medicale dintr-o singură picătură de sânge şi a adunat astfel finanţări de milioane de dolari de la susţinători de renume precum fostul secretar de stat Henry Kissinger şi magnatul media Rupert Murdoch.

Theranos a fost evaluată la peste 10 miliarde de dolari la apogeul său din 2014

Theranos a fost evaluată la peste 10 miliarde de dolari la apogeul său din 2014, până când, în 2015, un reportaj al publicaţiei Wall Street Journal a dezvăluit deficienţe în tehnologia de bază a companiei - ceea ce a dus la destrămarea rapidă a instituţiei. Până în 2018, Theranos s-a dizolvat.

Procesul dramatic al lui Holmes a durat 18 săptămâni, cu mărturii din partea unor investitori de marcă ai Theranos, printre care fostul secretar al apărării James Mattis. Pe tot parcursul procedurilor, echipa de apărare a prezentat-o pe Elizabeth Holmes ca fiind o tânără fondatoare ambiţioasă şi naivă, care nu ştia de măsura în care tehnologia Theranos funcţiona defectuos.

Înainte de pronunţarea sentinţei, Holmes şi-a exprimat regretul că i-a dezamăgit pe "oamenii care au crezut" în companie.

"Sunt devastată de eşecurile mele", a spus ea. "În fiecare zi, în ultimii ani, am simţit o durere profundă pentru ceea ce au păţit oamenii pentru că am dat greş. Îmi regret eşecurile cu fiecare celulă a corpului meu", a mărturisit Elizabeth Holmes.

Sentinţa aspră a creat un nou precedent în Silicon Valley

Sentinţa aspră - mult mai lungă decât cele 18 luni de arest la domiciliu cerute de echipa lui Holmes - a creat un nou precedent în Silicon Valley şi a pus la îndoială practicile care au permis companiei Theranos să obţină atât de mult succes cu atât de puţin control.

Între timp, Holmes s-a lansat într-o campanie de reabilitare a imaginii sale, rupând şapte ani de tăcere mediatică cu un profil amplu publicat de The New York Times despre noua sa viaţă ca "Liz" - o mamă devotată care a renunţat la vocea sa caracteristică, baritonală.

După ce îşi va ispăşi pedeapsa, ea va trebui să fie eliberată sub supraveghere timp de trei ani şi a fost obligată să plătească 452 de milioane de dolari ca despăgubire victimelor fraudei.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

elizabeth holmes theranos inchisoare companie
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024