Epava unei corăbii din secolul al XV-lea, găsită în largul Suediei
Navele ce se odihnesc pe fundul mărilor şi oceanelor revin, simbolic, în actualitate în urma unor îndrăzneţe expediţii de arheologie subacvatică. Cercetătorii suedezi au adus la suprafaţă ornamentul de proră al unei corăbii din secolul al XV-lea. Iar o navă militară britanică scufundată în luptele celui de-al doilea război mondial a primit ultimul onor.
De Redactia Observator la 12.08.2015, 07:49Navele ce se odihnesc pe fundul mărilor şi oceanelor revin, simbolic, în actualitate în urma unor îndrăzneţe expediţii de arheologie subacvatică. Cercetătorii suedezi au adus la suprafaţă ornamentul de proră al unei corăbii din secolul al XV-lea. Iar o navă militară britanică scufundată în luptele celui de-al doilea război mondial a primit ultimul onor.
În 1495, o corabie regală sub pavilionul Danemarcei s-a scufundat în Marea Baltică, în largul Suediei, după un incendiu la bord. Epava de 30 de metri este, potrivit specialiştilor, una din cele mai bine conservate din întreaga lume. Acum, o echipă suedeză a reuşit să aducă la suprafaţă figura de lemn a unui animal fantastic, care împodobea prova corăbiei.
Sculptura de la provă avea rolul simbolic de a înspăimânta echipajele navelor duşmane. După mai bine de 500 de ani, monstrul de lemn pare mai curând misterios. Arheologii îl vor studia cu grijă înaintea unei viitoare cercetări, mai amănunţite, a epavei din marea Baltică.
Tot în apropierea Danemarcei, dar în Oceanul Atlantic, o altă expediţie a avut ca obiectiv resturile unui crucişător britanic scufundat în luptele din al doilea război mondial. Expediţia finanţată de Paul Allen, unul din fondatorii grupului Microsoft, a trimis pe fundul oceanului un robot subacvatic de ultimă generaţie. Acesta a recuperat clopotul navei care, după ce va fi restaurat, va ajunge în muzeul Marinei Regale.