Experţi IT susţin că au descoperit CINE SE AFLĂ în spatele atacului cibernetic WannaCry
Un grup de hackeri cu legături cu Coreea de Nord se află în spate atacului cibernetic global care a avut loc în urmă cu câteva săptămâni, susţin specialişti ai companiei Symantec, informează BBC.
De Redactia Observator la 23.05.2017, 12:48- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Un grup de hackeri cu legături cu Coreea de Nord se află în spate atacului cibernetic global care a avut loc în urmă cu câteva săptămâni, susţin specialişti ai companiei Symantec, informează BBC.
Potrivit experţilor, există dovezi clare că un grup de hackeri denumit Lazarus se află în spatele atacul WannaCry.
Acelaşi grup Lazarus ar fi în spatele unui atac informatic din 2014 contra studiourilor Sony Pictures, drept represalii pentru lansarea un film care îl ridiculiza pe liderul nord-coreean Kim Jong-Un, precum şi în spatele unui atac asupra Băncii Centrale a Bangladeshului, de la care au fost sustraşi 81 de milioane de dolari.
"Numeroase similitudini privind instrumentele, tehnicile şi infrastructura folosite de hackeri conduc la concluzia că grupul Lazarus este cel care a orchestrat atacul WannaCry", se arată pe blogul Symantec.
Experţii citaţi susţin, totuşi, că multe dintre aspectele analizate sugerează că WannaCry nu a fost executat în numele Coreii de Nord. "În loc să fie o campanie comandată de un stat, pare mai degrabă o campanie care a avut ca scop îmbogăţirea celor care l-au comandat", se menţionează pe blog.
Atacul denumit ''WannaCry'', un asalt de tip ransomware de o amploare fără precedent la scară mondială, a afectat zeci de mii de computere din locuințe, sedii de firme și agenții guvernamentale, în acestea infiltrându-se programe malițioase (malware) care au criptat și blocat accesul la conținut până când utilizatorii au fost dispuși să plătească între 300 și 600 de dolari în monedă virtuală bitcoin pentru a le fi redat controlul asupra fișierelor.
Circa 150 de țări se pare că ar fi fost afectate, iar propagarea acestui atac a fost limitată de un cercetător britanic în domeniul securității cibernetice care a găsit un așa-numit întrerupător pentru dezactivare.