Fermierii greci au luat cu asalt Atena. În faţa Parlamentului, protestatarii s-au plâns de promisiunile goale din partea guvernului
Aproape 200 de tractoare au plecat ieri spre capitala Greciei. Convoiul a ajuns în faţa Parlamentului unde fermierii au cerut ajutoare financiare consistente.
De Redactia Observator la 21.02.2024, 08:35
Potrivit poliţiei, aproximativ 130 de tractoare şi zeci de camioane pe care flutura drapelul Greciei s-au îndreptat claxonând către centrul capitalei elene, înainte de a se opri în Piaţa Syntagma. ''Fără producţie agricolă, nu există viitor în Grecia'', era scris pe un banner de mari dimensiuni.
Mii de fermieri din regiuni agricole ale Greciei continentale, dar şi din insula Creta au sosit cu autocarele şi urmau să participe la un marş.
''Problemele noastre sunt aceleaşi ca oriunde în Europa, dar aici în Grecia suntem mici exploatări, costurile de producţie sunt enorme în special pentru îngrăşăminte şi carburanţi'', a explicat Giorgos Harisanis, un fermier în vârstă de 55 de ani din zona Salonic (nord).
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care săptămâna trecută s-a întâlnit cu reprezentanţii sindicatelor din agricultură, le-a cerut luni fermierilor să cauzeze ''cât mai puţine perturbări posibil'' traficului rutier din Atena.
''Înţeleg perfect că fermierii noştri vor să organizeze o manifestaţie simbolică la Atena luând ca exemplu ceea ce s-a întâmplat în celelalte capitale europene'', a declarat Mitsotakis la postul de televiziune Star.
Ce revendicări au fermierii greci
Însă liderul conservator a insistat pe faptul că guvernul nu are ''nimic în plus de dat'' fermierilor care protestează. Federaţia agricultorilor a indicat că nu este ''mulţumită de măsurile suplimentare anunţate de guvern''.
Fermierii greci au început să protesteze luna trecută, la fel ca cei din Franţa, Germania, Italia, Polonia, Spania şi alte ţări europene. Nemulţumirile lor sunt în parte alimentate de ritmul lent al plăţii indemnizaţiilor după incendiile şi inundaţiile devastatoare din Tesalia, principala regiune agricolă din Grecia. Ei solicită, de asemenea, un control mai strict asupra importurilor, scăderea taxelor pe carburanţi, preţuri mai bune pentru produsele lor şi o flexibilizare a reglementărilor UE în domeniul mediului.