Fiul fostului fotbalist Michael Owen, aproape de a orbi. Suferă de o maladie incurabilă, boala Stargardt
Fostul mare fotbalist Michael Owen susține că ar fi dispus să facă orice pentru fiul său care are o boală incurabilă a ochilor. Owen a vorbit despre problema cu care se confruntă familia sa, spunând că "ar fi dispus să-și schimbe ochii" cu fiul său, potrivit Sky News.
De Redactia Observator la 24.01.2024, 17:11Fostul fotbalist a dezvăluit că diagnosticul bolii Stargardt a fost o "lovitură de ciocan". Legenda Liverpool a vorbit deschis alături de fiul său, James, în vârstă de 17 ani, care a fost diagnosticat cu afecțiunea degenerativă a ochilor când avea doar opt ani.
Michael Owen a spus că și-ar "schimba ochii" cu fiul său adolescent într-o clipă dacă ar fi posibil să-l facă să vadă din nou și să "îi îndepărteze durerea".
"Va putea să conducă? Va putea munci? Ce locuri de muncă vor fi pentru el? Aceste lucruri vă trec prin minte", a spus Owen într-un podcast BBC.
El a adăugat că va "plăti fiecare cent" și "va merge în celălalt capăt al lumii" pentru a repara ochii fiului său.
James a relatat că se străduiește să vadă detaliile, în special culorile și luminile diferite. Vederea lui periferică este bună, dar s-ar putea deteriora în timp.
Stargardt, o afecțiune a ochiului care provoacă neclaritate în partea centrală a ochiului, este în prezent incurabilă, Cercetătorii studiază terapii genetice și pe bază de medicamente pentru a o combate.
Ce este boala Stargardt
Boala Stargardt este o afecțiune ereditară a ochilor care afectează macula, o mică regiune centrală a retinei responsabilă pentru vederea clară și detaliată. Boala Stargardt este o formă de distrofie maculară juvenilă și este adesea diagnosticată la persoanele tinere, de obicei în adolescență sau la vârsta adultă timpurie.
Principalele simptome ale bolii Stargardt includ pierderea vederii centrale, distorsiuni în vederea centrală și dificultăți în a percepe culorile. Cu toate acestea, vederea periferică rămâne, în general, intactă. Boala Stargardt este cauzată de mutații genetice, iar cele mai frecvente cazuri sunt moștenite pe cale autosomal recesivă.
Deoarece boala Stargardt afectează macula, care este responsabilă pentru vederea centrală, activitățile precum cititul, conducerea și recunoașterea fețelor pot fi afectate. Din păcate, în prezent, nu există un tratament complet pentru boala Stargardt, dar cercetările sunt în curs pentru a dezvolta terapii și tratamente care să încetinească progresia bolii sau să amelioreze simptomele.