Fost miliardar american, fericit că și-a donat toată averea
Un întreprinzător american, cândva miliardar, şi-a realizat visul. Acela de a ajunge, la bătrâneţe. sărac. Chuck Feeney, azi în vârstă de 89 de ani, a donat opt miliarde de dolari pentru diferite cauze umanitare.
De Redactia Observator la 17.09.2020, 11:48- După ce a împărţit sume consistente rudelor, miliardarul a trecut la donaţii.
- Aproape jumătate din avere s-a îndreptat către proiecte educative sau ştiinţifice.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt diseară la Observator 19
Feeney se declară fericit că a rămas fără bani şi spune că este mult mai plăcut să dăruieşti încă din timpul vieţii, şi nu prin testament.
În 1960, Chuck Feeney a întemeiat, împreună cu un partener, o reţea de magazine fără taxe în aeroporturi. Compania s-a extins treptat până la nivelul unui gigant comercial. Devenit miliardar, Feeney s-ar fi putut bucura în linişte de bogăţie. Dar continua să ducă o viaţă modestă şi avea un singur gând: să-şi împartă, prin acte de binefacere, averea înainte de a părăsi această lume.
Chuck Feeney: N-am să învăţ pe nimeni cum să-şi cheltuiască banii. Cu banii pe care i-ai câştigat, faci ce vrei. Dacă donezi acum, poţi să vezi rezultatul, dar dacă "donezi" după ce ai murit, nu mai simţi nimic.
După ce a împărţit sume consistente rudelor, miliardarul a trecut la donaţii. Aproape jumătate din avere s-a îndreptat către proiecte educative sau ştiinţifice. Cel mai recent este un centru tehnologic, finanţat cu 350 de milioane, care va schimba faţa unui cartier neglijat din New York.
Peste 870 de milioane au fost alocate apărării drepturilor omului iar alte 700 de milioane, obiectivelor de sănătate, nu doar în Statele Unite ci şi în Vietnam. Şi procesele de reconciliere din Irlanda de Nord sau Africa de Sud au beneficiat de mărinimia lui Feeney.
Chuck Feeney: Lumea este plină de oameni care au mai puţin decât le trebuie şi de fiecare dată când le poţi rezolva problemele, îi ajuţi să meargă înainte.
Feeney a păstrat discreţia asupra activităţii sale filantropice dar aceasta nu a trecut neobservată. Revista Forbes l-a numit "James Bond al filantropiei". Iar alţi miliardari, ca Bill Gates şi Warren Buffett, s-au inspirat din exemplul său când au decis să-şi doneze, din timpul vieţii, doar jumătate din avere.
Chuck Feeney a mers, însă, până la capăt: şi-a donat, acum, ultimii bani şi a închis fundaţia înfiinţată în acest scop. Nu a rămas chiar sărac deoarece pusese deoparte, ca fond de pensie pentru el şi soţie, două milioane de dolari. O sumă totuşi neînsemnată faţă de miliardele la care a renunţat cu generozitate.