Antena LIVE

Curs valutar

Fostul președinte al Pakistanului, Pervez Musharraf, a murit la 88 de ani într-un spital din Dubai

 Fostul preşedinte pakistanez Pervez Musharraf a decedat duminică, la vârsta de 79 de ani, într-un spital din Dubai, după o boală rară îndelungată, transmit agenţiile internaţionale de presă. Potrivit DPA, Musharraf a fost diagnosticat cu boala amiloidoză în 2018. El a fost conectat la un ventilator anul trecut. Se afla din 2016 în Emiratele Arabe Unite, unde trăia în exil pentru a evita să fie judecat în mai multe procese în Pakistan, notează Agerpres.

De la 05.02.2023, 14:58
WhatsApp
Fostul președinte al Pakistanului, Pervez Musharraf, a murit la 88 de ani într-un spital din Dubai Profimedia

''Generalul a murit astăzi la Spitalul American din Dubai'', a declarat pentru EFE Muhammed Amjad, fost preşedinte al Ligii Musulmane din Pakistan, partidul lui Musharraf.

Înalţi oficiali militari din Pakistan şi-au exprimat ''sincerele condoleanţe cu ocazia decesului generalului Pervez Musharraf'', se arată într-un scurt comunicat emis de biroul de presă al armatei, citat de AFP. Într-un scurt mesaj, şi premierul Shehbaz Sharif a transmis ''condoleanţe familiei generalului (în retragere) Pervez Musharraf".

Cine a fost Pervez Musharraf?

Musharraf, născut la 11 august 1943 şi licenţiat al Academiei Militare din Pakistan la 19 aprilie 1961, s-a înrolat în armată în 1964. A fost numit şef al armatei de fostul premier Nawaz Sharif în 1998, aminteşte Xinhua. Câteva luni mai târziu, au apărut divergenţe între cei doi, iar generalul a răsturnat guvernul civil printr-o lovitură de stat militară fără vărsare de sânge în 1999. A fost ales preşedinte prin referendum în 2002 şi a condus ţara până la demisia sa în 2008, pe fondul ameninţării cu destituirea.

Musharraf s-a bucurat de un sprijin puternic timp de mulţi ani. Anii în care s-a aflat la conducere au fost marcaţi de o creştere economică, în care liderul militar a încercat, de asemenea, să introducă valorile sociale liberale într-o ţară musulmană conservatoare. El s-a alăturat ''războiului împotriva terorismului'' lansat de Washington după atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite. Pakistanul a oferit forţelor americane acces terestru şi aerian în Afganistan, care nu are ieşire la mare, pentru a-i căuta pe militanţii al-Qaida identificaţi ca fiind în spatele complotului.

Sprijinul a fost contrar politicii pakistaneze de lungă durată de susţinere a talibanilor, care, atât atunci, cât şi acum, controlează Afganistanul vecin. Acest lucru l-a transformat pe Musharraf într-o ţintă pentru militanţii pakistanezi şi l-a făcut să-şi piardă sprijinul în rândul elementelor conservatoare din Pakistan. Cea mai mare ameninţare a sa au fost Al-Qaida şi alţi islamişti militanţi care au încercat să-l ucidă de cel puţin trei ori.

Folosirea cu mână forte a armatei pentru a înăbuşi disidenţa, precum şi susţinerea continuă a Statelor Unite în lupta acestora împotriva Al Qaida şi a talibanilor afgani au dus în cele din urmă la căderea sa.

"Este numit dictator militar, dar nu a existat niciodată un sistem democratic mai puternic decât cel de sub conducerea sa", a declarat fostul colaborator apropiat al lui Musharraf, Fawad Chaudhry, lider al partidului fostului premier Imran Khan. ''El a dat Pakistanului o presă liberă şi a pus accent pe diversitatea de opinii în Pakistan'', a spus Chaudhry într-un mesaj video, citat de Reuters.

Militarul în retragere a fost judecat de un tribunal special pentru infracţiunea de trădare împotriva armatei, fiind acuzat că a impus starea de urgenţă şi a decretat demiterea şi ţinerea în detenţie în propriile case a zeci de judecători. Autorizat să se trateze în străinătate, cu promisiunea de a se întoarce pentru se prezenta în faţa justiţiei, el a plecat în Emirate în 2016 şi de atunci refuzat să se întoarcă.

În 2019, a fost condamnat la pedeapsa cu moartea, în contumacie, pentru înaltă trădare, devenind astfel primul dictator condamnat de un tribunal pakistanez. Cu toate acestea, întregul proces a fost declarat neconstituţional, iar sentinţa a fost anulată în anul următor de către Înalta Curte din Lahore. Pakistanul a fost condus de patru dictatori militari care au organizat trei lovituri de stat în cei 72 de ani de istorie a ţării, prima în 1958 şi ultima în 1999. Chiar şi atunci când nu deţine puterea directă, armata exercită un control important asupra politicii externe şi a securităţii naţionale.

Un zbor special va fi efectuat luni spre Dubai pentru a repatria trupul lui Musharraf pentru înmormântare, a anunţat postul local de televiziune Geo News, preluat de Reuters.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

pakistan
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Cum vede alegerile MEDICUL român din Franța DECORAT de Macron. ”Țara...
Gandul
Publicat 23.11.2024
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din...
Adevărul
Publicat 23.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă...
CaTine
Publicat 23.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de...
Useit
Publicat 23.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Cine a ucis-o pe Cristina? Dosarul de crimă în care e implicat fiul unui...
libertatea.ro
Publicat 23.11.2024
Lady Gaga va lansa albumul „LG7” în 2025. Prima piesă de pe acest proiect...
ZU
Publicat 23.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria...
Deparinti
Publicat 23.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta...
Medicool
Publicat 23.11.2024