Antena LIVE

Fostul președinte al Pakistanului, Pervez Musharraf, a murit la 88 de ani într-un spital din Dubai

 Fostul preşedinte pakistanez Pervez Musharraf a decedat duminică, la vârsta de 79 de ani, într-un spital din Dubai, după o boală rară îndelungată, transmit agenţiile internaţionale de presă. Potrivit DPA, Musharraf a fost diagnosticat cu boala amiloidoză în 2018. El a fost conectat la un ventilator anul trecut. Se afla din 2016 în Emiratele Arabe Unite, unde trăia în exil pentru a evita să fie judecat în mai multe procese în Pakistan, notează Agerpres.

De la 05.02.2023, 14:58
Fostul președinte al Pakistanului, Pervez Musharraf, a murit la 88 de ani într-un spital din Dubai Profimedia

''Generalul a murit astăzi la Spitalul American din Dubai'', a declarat pentru EFE Muhammed Amjad, fost preşedinte al Ligii Musulmane din Pakistan, partidul lui Musharraf.

Înalţi oficiali militari din Pakistan şi-au exprimat ''sincerele condoleanţe cu ocazia decesului generalului Pervez Musharraf'', se arată într-un scurt comunicat emis de biroul de presă al armatei, citat de AFP. Într-un scurt mesaj, şi premierul Shehbaz Sharif a transmis ''condoleanţe familiei generalului (în retragere) Pervez Musharraf".

Cine a fost Pervez Musharraf?

Musharraf, născut la 11 august 1943 şi licenţiat al Academiei Militare din Pakistan la 19 aprilie 1961, s-a înrolat în armată în 1964. A fost numit şef al armatei de fostul premier Nawaz Sharif în 1998, aminteşte Xinhua. Câteva luni mai târziu, au apărut divergenţe între cei doi, iar generalul a răsturnat guvernul civil printr-o lovitură de stat militară fără vărsare de sânge în 1999. A fost ales preşedinte prin referendum în 2002 şi a condus ţara până la demisia sa în 2008, pe fondul ameninţării cu destituirea.

Musharraf s-a bucurat de un sprijin puternic timp de mulţi ani. Anii în care s-a aflat la conducere au fost marcaţi de o creştere economică, în care liderul militar a încercat, de asemenea, să introducă valorile sociale liberale într-o ţară musulmană conservatoare. El s-a alăturat ''războiului împotriva terorismului'' lansat de Washington după atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite. Pakistanul a oferit forţelor americane acces terestru şi aerian în Afganistan, care nu are ieşire la mare, pentru a-i căuta pe militanţii al-Qaida identificaţi ca fiind în spatele complotului.

Sprijinul a fost contrar politicii pakistaneze de lungă durată de susţinere a talibanilor, care, atât atunci, cât şi acum, controlează Afganistanul vecin. Acest lucru l-a transformat pe Musharraf într-o ţintă pentru militanţii pakistanezi şi l-a făcut să-şi piardă sprijinul în rândul elementelor conservatoare din Pakistan. Cea mai mare ameninţare a sa au fost Al-Qaida şi alţi islamişti militanţi care au încercat să-l ucidă de cel puţin trei ori.

Folosirea cu mână forte a armatei pentru a înăbuşi disidenţa, precum şi susţinerea continuă a Statelor Unite în lupta acestora împotriva Al Qaida şi a talibanilor afgani au dus în cele din urmă la căderea sa.

"Este numit dictator militar, dar nu a existat niciodată un sistem democratic mai puternic decât cel de sub conducerea sa", a declarat fostul colaborator apropiat al lui Musharraf, Fawad Chaudhry, lider al partidului fostului premier Imran Khan. ''El a dat Pakistanului o presă liberă şi a pus accent pe diversitatea de opinii în Pakistan'', a spus Chaudhry într-un mesaj video, citat de Reuters.

Militarul în retragere a fost judecat de un tribunal special pentru infracţiunea de trădare împotriva armatei, fiind acuzat că a impus starea de urgenţă şi a decretat demiterea şi ţinerea în detenţie în propriile case a zeci de judecători. Autorizat să se trateze în străinătate, cu promisiunea de a se întoarce pentru se prezenta în faţa justiţiei, el a plecat în Emirate în 2016 şi de atunci refuzat să se întoarcă.

În 2019, a fost condamnat la pedeapsa cu moartea, în contumacie, pentru înaltă trădare, devenind astfel primul dictator condamnat de un tribunal pakistanez. Cu toate acestea, întregul proces a fost declarat neconstituţional, iar sentinţa a fost anulată în anul următor de către Înalta Curte din Lahore. Pakistanul a fost condus de patru dictatori militari care au organizat trei lovituri de stat în cei 72 de ani de istorie a ţării, prima în 1958 şi ultima în 1999. Chiar şi atunci când nu deţine puterea directă, armata exercită un control important asupra politicii externe şi a securităţii naţionale.

Un zbor special va fi efectuat luni spre Dubai pentru a repatria trupul lui Musharraf pentru înmormântare, a anunţat postul local de televiziune Geo News, preluat de Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

pakistan
Întrebarea zilei
Veţi participa la Slujba de Înviere?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce se mănâncă, de fapt, în prima zi de Paște. Aduce noroc și prosperitate
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Cuvintele din limba română pe care foarte multă lume le folosește greșit. Ce...
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii:...
Adevărul
Publicat 04.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii....
CaTine
Publicat 04.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la...
Useit
Publicat 04.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi...
Medicool
Publicat 04.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024