Antena LIVE

Curs valutar

Fostul președinte al Pakistanului, Pervez Musharraf, a murit la 88 de ani într-un spital din Dubai

 Fostul preşedinte pakistanez Pervez Musharraf a decedat duminică, la vârsta de 79 de ani, într-un spital din Dubai, după o boală rară îndelungată, transmit agenţiile internaţionale de presă. Potrivit DPA, Musharraf a fost diagnosticat cu boala amiloidoză în 2018. El a fost conectat la un ventilator anul trecut. Se afla din 2016 în Emiratele Arabe Unite, unde trăia în exil pentru a evita să fie judecat în mai multe procese în Pakistan, notează Agerpres.

De la 05.02.2023, 14:58
WhatsApp
Fostul președinte al Pakistanului, Pervez Musharraf, a murit la 88 de ani într-un spital din Dubai Profimedia

''Generalul a murit astăzi la Spitalul American din Dubai'', a declarat pentru EFE Muhammed Amjad, fost preşedinte al Ligii Musulmane din Pakistan, partidul lui Musharraf.

Înalţi oficiali militari din Pakistan şi-au exprimat ''sincerele condoleanţe cu ocazia decesului generalului Pervez Musharraf'', se arată într-un scurt comunicat emis de biroul de presă al armatei, citat de AFP. Într-un scurt mesaj, şi premierul Shehbaz Sharif a transmis ''condoleanţe familiei generalului (în retragere) Pervez Musharraf".

Cine a fost Pervez Musharraf?

Musharraf, născut la 11 august 1943 şi licenţiat al Academiei Militare din Pakistan la 19 aprilie 1961, s-a înrolat în armată în 1964. A fost numit şef al armatei de fostul premier Nawaz Sharif în 1998, aminteşte Xinhua. Câteva luni mai târziu, au apărut divergenţe între cei doi, iar generalul a răsturnat guvernul civil printr-o lovitură de stat militară fără vărsare de sânge în 1999. A fost ales preşedinte prin referendum în 2002 şi a condus ţara până la demisia sa în 2008, pe fondul ameninţării cu destituirea.

Musharraf s-a bucurat de un sprijin puternic timp de mulţi ani. Anii în care s-a aflat la conducere au fost marcaţi de o creştere economică, în care liderul militar a încercat, de asemenea, să introducă valorile sociale liberale într-o ţară musulmană conservatoare. El s-a alăturat ''războiului împotriva terorismului'' lansat de Washington după atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite. Pakistanul a oferit forţelor americane acces terestru şi aerian în Afganistan, care nu are ieşire la mare, pentru a-i căuta pe militanţii al-Qaida identificaţi ca fiind în spatele complotului.

Sprijinul a fost contrar politicii pakistaneze de lungă durată de susţinere a talibanilor, care, atât atunci, cât şi acum, controlează Afganistanul vecin. Acest lucru l-a transformat pe Musharraf într-o ţintă pentru militanţii pakistanezi şi l-a făcut să-şi piardă sprijinul în rândul elementelor conservatoare din Pakistan. Cea mai mare ameninţare a sa au fost Al-Qaida şi alţi islamişti militanţi care au încercat să-l ucidă de cel puţin trei ori.

Folosirea cu mână forte a armatei pentru a înăbuşi disidenţa, precum şi susţinerea continuă a Statelor Unite în lupta acestora împotriva Al Qaida şi a talibanilor afgani au dus în cele din urmă la căderea sa.

"Este numit dictator militar, dar nu a existat niciodată un sistem democratic mai puternic decât cel de sub conducerea sa", a declarat fostul colaborator apropiat al lui Musharraf, Fawad Chaudhry, lider al partidului fostului premier Imran Khan. ''El a dat Pakistanului o presă liberă şi a pus accent pe diversitatea de opinii în Pakistan'', a spus Chaudhry într-un mesaj video, citat de Reuters.

Militarul în retragere a fost judecat de un tribunal special pentru infracţiunea de trădare împotriva armatei, fiind acuzat că a impus starea de urgenţă şi a decretat demiterea şi ţinerea în detenţie în propriile case a zeci de judecători. Autorizat să se trateze în străinătate, cu promisiunea de a se întoarce pentru se prezenta în faţa justiţiei, el a plecat în Emirate în 2016 şi de atunci refuzat să se întoarcă.

În 2019, a fost condamnat la pedeapsa cu moartea, în contumacie, pentru înaltă trădare, devenind astfel primul dictator condamnat de un tribunal pakistanez. Cu toate acestea, întregul proces a fost declarat neconstituţional, iar sentinţa a fost anulată în anul următor de către Înalta Curte din Lahore. Pakistanul a fost condus de patru dictatori militari care au organizat trei lovituri de stat în cei 72 de ani de istorie a ţării, prima în 1958 şi ultima în 1999. Chiar şi atunci când nu deţine puterea directă, armata exercită un control important asupra politicii externe şi a securităţii naţionale.

Un zbor special va fi efectuat luni spre Dubai pentru a repatria trupul lui Musharraf pentru înmormântare, a anunţat postul local de televiziune Geo News, preluat de Reuters.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

pakistan
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025