Franța amenință că lasă Marea Britanie fără energie, dacă UK nu va respecta cotele de pescuit din tratatul Brexit
Aprovizionarea cu energie a Marii Britanii ar putea fi afectat[ din cauza eșecului Regatului Unit de a furniza suficiente licențe de pescuit pescarilor francezi, a declarat ministrul francez al Afacerilor UE. Clément Beaune, un apropiat al președintelui francez, Emmanuel Macron, a anunțat că o decizie va fi luată în următoarele zile.
De Redactia Observator la 06.10.2021, 09:53Franța a insistat în repetate rânduri ca UE să adopte o poziție mai fermă împotriva Regatului Unit în urma îngrijorărilor că guvernul lui Boris Johnson acționează încălcând obligațiile sale privind accesul la pescuit în apele Canalului, scrie The Guardian.
Săptămâna trecută, o treime din bărcile franceze care solicitau pescuitul în zona insulei Jersey au fost respinse de autoritățile locale. Săptămâna precedentă, guvernul britanic a permis ca doar 12 din cele 47 de nave franceze să pescuiască în apele sale. Autoritățile britanice și din insula Jersey au declarat că navele care au fost refuzate pentru că nu au reușit să furnizeze dovezi ale faptului că operează în bazele înțelegerii.
Ministrul Beaune a declarat că Franța „nu va accepta acest lucru”. „Avem un acord negociat de Franța, de Michel Barnier, care ar trebui aplicat 100%. Nu se întâmplă asta. În următoarele câteva zile - și am vorbit ieri cu omologii mei europeni pe acest subiect - vom lua măsuri la nivel european sau național pentru a aplica presiuni asupra Regatului Unit”.
El a adăugat: „Ne apărăm interesele. O facem în mod diplomatic, dar atunci când acest lucru nu funcționează, luăm măsuri. Insulele Canalului, Marea Britanie, depind de noi pentru aprovizionarea cu energie".
Conform acordului comercial și de cooperare post-Brexit încheiat în ajunul Crăciunului, în cazul unei dispute cu Insula Jersey, UE poate lua măsuri unilaterale „proporționale cu presupusul eșec al părții pârâte și cu impactul economic și societal al acestuia”. Teoretic, ar fi posibile, de asemenea, măsuri unilaterale care afectează aprovizionarea cu energie a restului Regatului Unit. Dar Franța ar trebui să obțină acordul altor state membre în ambele cazuri.