GALERIE FOTO impresionantă: Imagini INCREDIBILE din Siria, unde viaţa revine la normal după înlăturarea jihadiştilor ISIS din regiunea Alep
Oamenii s-au întors în oraşul Al-Bab, din apropiere de Alep, după ce forţele coaliţiei internaţionale au reuşit să-i îndepărteze complet pe jihadiştii ISIS din acest oraş care avea o populaţie de 40.000 de locuitori.
De Redactia Observator la 28.03.2017, 11:46- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Oamenii s-au întors în oraşul Al-Bab, din apropiere de Alep, după ce forţele coaliţiei internaţionale au reuşit să-i îndepărteze complet pe jihadiştii ISIS din acest oraş care avea o populaţie de 40.000 de locuitori.
În ultimele luni, peste 60.000 de oameni au fugit din calea confruntărilor armate de pe diverse fronturi în provincia Alep, în nordul Siriei. Dintre aceştia, 40.000 erau locuitori ai oraşului Al-Bab şi din oraşul vecin Tadef şi alte 26.000 de persoane proveneau din localităţi de la est de Al-Bab.
Al-Bab era un bastion important al grupării Statul Islamic în nordul Siriei, iar oraşul a fost recucerit pe 23 februarie de forţe turce şi grupări rebele siriene aliate, după săptămâni de confruntări armate aprige.
Acum, viaţa revine la normal în această regiune, oamenii întorcându-se la casele lor.
Ei au început să repare şoselele şi casele dărâmate, să crească animale şi să-şi reia activităţile comerciale.
Trupe ale regimului Bashar al-Assad, susţinute de aviaţiile siriană şi rusă, au declanşat din ianuarie o ofensivă cu scopul de a-i respinge total pe jihadiştii din cadrul grupării Statul Islamic din sud-estul provinciei Alep.
Coaliţia internaţională a condus sute de raiduri aeriene asupra poziţiilor jihadiste din Siria şi sprijină acum ofensiva de la Rakka - capitala de facto a jihadiştilor Statului Islamic.
Bilanţ sângeros
Bilanţul celor şase ani de război este extrem de sângeros: au fost omorâte 320.000 de persoane, iar alte 11 milioane - adică jumătate din populaţia ţării dinaintea conflictului - s-au strămutat sau refugiat şi au lăsat în ruină infrastructura ţării.
Pe 15 martie s-au împlinit şase ani de la debutul războiului din Siria. Scânteia care a declanşat războiul au fost manifestaţiile paşnice de pe 15 martie, de după arestarea şi torturarea unor elevi suspectaţi că au scris sloganuri împotriva regimului pe ziduri la Deraa (sud).
”Cele mai frumoase amintiri ale mele de la revoluţie sunt de atunci când a fost eliberat oraşul meu de opresorul Bashar al-Assad”, a declarat pentru AFP Abdallah al-Hussein, în vârstă de 32 de ani, un jucător de fotbal de la Saraqeb, un oraş din Idleb.
Dur reprimate, acele manifestări au degenerat într-o rebeliune armată, iar apoi într-un război civil în care sunt implicate multiple forţe locale, regionale şi internaţionale.
”Atunci când am început să manifestăm, nu mă aşteptam să ajungem aici. Noi credeam că se va termina în două-trei luni, un an cel mult”, îşi exprimă regretul Abdallah. ”Că acest război se termină prin arme sau în mod paşnic nu contează. Poporul vrea să trăiască în pace”.
Comunitatea internaţională a fost divizată ani de zile într-un bloc favorabil regimului, în frunte cu Rusia şi Iranul, pe de o parte, şi o tabătă favorabilă opoziţiei, în frunte cu Statele Unite, numeroase ţări europene, Turcia şi ţări de la Golful Persic, pe de altă parte.
Însă, contrar aşteptărilor celui de-al doilea bloc, regimul al-Assad a răsturnat situaţia cu ajutorul neclintit şi militar al Moscovei, care a intrat în război în septembrie 2015.
Rebeliunea a fost subminată de disensiuni interne şi eclipsată de ascensiunea unor grupări jihadiste brutale ca Statul Islamic.
Ea este, în prezent, extrem de slăbită şi marginalizată, mai ales după pierderea, în decembrie, a sectorului de est al oraşului Alep, cel mai important bastion al ei.
Totodată, opoziţia politică nu mai poate conta pe susţinerea turcă, în urma apropierii, la sfârşitul lui 2016, între Moscova şi Ankara - până atunci rivali - şi nici pe cea a administraţiei americane a lui Donald Trump, care nu a manifestat vreun interes faţă de ultimele negocieri de la Astana şi Geneva.
Cu toate acestea, ”există, în prezent, o voinţă internaţională de a pune capăt războiului, iar poporul sirian vrea o soluţie”, declară Rami Abdel Rahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.
”Însă micile războaie vor continua, iar Siria nu va mai fi ca înainte”, a adăugat el.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și