Antena LIVE

Generalul iranian Soleimani, pulverizat de o dronă a Armatei SUA. A mai fost găsit doar inelul pe care îl purta

Generalul Qasem Soleimani a fost pur și simplu pulverizat în urma atacului american cu drone, de noaptea trecută. Soldații care îl însoțeau nu au mai găsit decât inelul pe care liderul iranian în purta adesea.

De la 03.01.2020, 20:00
Galerie (4)
Qasem Soleimani, în vârstă de 62 de ani, a fost ucis vineri dimineața în apropierea Aeroportului Internațional din Bagdad, în urma unui atac cu drone ordonat de președintele american Donald Trump, ca ripostă la asediul de două zile al Ambasadei SUA din Irak Twitter / DPA Images | Ameer Al Mohmmedaw via Hepta

Generalul Qasem Soleimani, comandantul Forțelor Quds din Gărzile Revoluționare Iraniene - unitate responsabilă cu războiul neconvențional și spionajul extern - a fost pur și simplu pulverizat în urma atacului american cu drone de noaptea trecută. Trupul său nu a mai putut fi recuperat, fiind găsit doar inelul pe care liderul iranian în purta adesea în aparițiile publice. Donald Trump a fost cel care a ordonat bombardamentul tactic, după ce Ambasada Statelor Unite din Irak a fost atacată, în ultimele zile, de manifestanți susținuți de regimul de la Teheran. Pentagonul a catalogat riposta drept "o măsură defensivă decisivă".

Atacul Forțelor Aeriene ale SUA a fost de o precizie chirurgicală. La scurt timp după ce Qasem Soleimani a aterizat pe Aeroportului Internațional din Bagdad - în urma unei vizite efectuate în Siria - o dronă de tip MQ-9 Reaper a lansat nu mai puțin de patru rachete aer-sol.

Exploziile au fost devastatoare. Mașinile în care se aflau Soleimani și Abu Mahdi al-Muhandis, considerat omul Iranului la Bagdad, alături de alți oficiali de rang înalt, au fost nimicite într-o fracțiune de secundă de proiectilele ce au lăsat în urmă doar un morman de fiare în flăcări.

Imagini cu impact emoțional, surprinse imediat după atacul aerian:

Reprezentanții Forțelor Populare de Mobilizare, miliție din Irak susținută de Iran, au declarat că trupul lui Soleimani a fost făcut bucăți, iar cel al lui al-Muhandis nici măcar nu a mai fost găsit. 

"Soleimani și Abu Mahdi al-Muhandis erau în același vehicul atunci când a acesta a fost lovit succesiv de două rachete, în timp ce plecau din Aeroportul Bagdad", a explicat pentru Reuters Abu Muntathar al-Hussaini, comandantul unei astfel de miliții.

(Qasem Soleimani a fost recunoscut după inelul pe care îl purta deseori, a declarat un politician irakian)

Donald Trump, mesaj pe Facebook: Generalul Qasem Soleimani a ucis sau rănit grav mii de americani pe o perioadă lungă de timp și plănuia să ucidă în continuare... dar a fost prins! El a fost direct și indirect responsabil de moartea a milioane de oameni, incluzând un mare număr de PROTESTATARI uciși recent chiar în Iran. Deși Iran nu va putea să recunoască asta niciodată cum trebuie, Soleimani a fost atât urât cât și temut în țară. Nu sunt nici pe departe atât de întristați pe cât lasă liderii să înțeleagă lumea. El ar fi trebuit să fie eliminat cu mulți ani înainte!

Departamentul de Stat: Soleimani, vinovat de moartea a sute de americani și aliați

Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americiii, echivalentul Ministerului de Externe din România, a precizat într-un comunicat remis Daily Mail că "la ordinele Președintelui, Armata SUA a luat măsuri defensive decisive pentru a proteja personalul american din străinătate prin uciderea lui Qasem Soleimani, liderul Forțelor Quds din Gărzile Revoluționare Iraniene, desemnate Organizație Străină Teroristă de către Statele Unite".

"Generalul Soleimani plănuia activ să atace diplomați americani și angajați din Irak și din regiune. Generalul Soleimani și Forțele Quds erau responsabili de moartea a sute de americani și aliați și rănirea altor mii. El a orchestrat atacurile asupra bazelor coaliției în Irak în ultimele luni - inclusiv atacul din 27 decembrie - culminând cu moartea și rănirea personalului american și irakian. Generalul Soleimani a aprobat de asemenea atacurile asupra Ambasadei SUA din Bagdad care au avut loc în această săptămână", a transmis Departamentul de Stat.

Atacul a primit undă verde de la președintele Donald Trump, care a dispus zilele trecute transferul în Bagdad a circa 750 de militari de la Divizia 82 Aeropurtată din Carolina de Nord, specializată în operațiuni militare de urgență, pentru a proteja Ambasada.

Un elicopter Apache al Forțelor Aeriene a survolat zona Ambasadei și a lansat mai multe avertismente luminoase, după atacul demonstranților susținuți de Iran și coordonați de al-Muhandis.

Cetăţenii americani, îndemnaţi să părăsească de urgență Irakul

Departamentul de Stat a îndemnat toți cetățenii americani care se află pe teritoriul Irakului să părăsească imediat țara, din cauza escaladării tensiunilor.

Departamentul de Stat: Din cauza amplificării tensiunilor în Irak și în regiune, îndemnăm cetățenii americani să părăsească Irakul de urgență. Din cauza atacurilor milițiilor susținute de Iran asupra Ambasadei, toate operațiunile consulare sunt suspendate. Cetățenii americani nu ar trebui să se apropie de Ambasadă.

Un mesaj similar a fost transmis și de guvernul francez, care și-a îndemnat cetățenii să stea departe de orice adunare publică din Irak și să fie "prudenți și discreți". De asemenea, francezii din Irak au fost sfătuiți să nu facă fotografii în spații publice.

Ayatollahul Khamenei a jurat răzbunare

"Cu el plecat, cu voia lui Dumnezeu, munca sa și calea sa nu vor fi oprite, ci răzbunare dură îi așteaptă pe criminalii care și-au acoperit mâinile cu sângele martirilor", a transmis Ali Khamenei.

"De ani întregi a fost dorința lui să fie un martir, iar în final Dumnezeu i-a dat cea mai importantă slujbă", a mai spus Ayatollahul. Liderul suprem de la Teheran a transmis condoleanțe familiei generalului Soleimani și întregului popor iranian, decretând trei zile de doliu național.

(Soleimani, decorat de Liderul Suprem cu Ordinul Zulfaqar, cea mai înaltă distincție oferită militarilor din Iran)

Și președintele Iranului a transmis un mesaj dur, după riposta americană. "Nu este niciun dubiu că măreața națiune a Iranului și celelalte țări libere din regiune se vor răzbuna pentru aceasta oribilă crimă de la criminala Americă", a precizat Hassan Rohani, într-un comunicat postat pe site-ul guvernului.

În vârstă de 62 de ani, generalul Qasem Soleimani era unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian. El a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu.

Ți-a plăcut acest articol?

general iran qasem soleimani statele unite
Întrebarea zilei
Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Barajul din România care e construit într-un loc unic. Are o poveste...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Animalul pe care românii au început să-l crească. Investiția nu este mare,...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Ce nou lanţ de supermarketuri intră în România! Angajări MASIVE în mai multe...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe...
Useit
Publicat 06.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Ce a făcut avocatul din Iași acuzat că și-a aruncat iubita de la etajul 6, în...
libertatea.ro
Publicat 06.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024