Germania trimite săgeţi către SUA. Scholz crede că americanii discriminează companiile străine: "Riscă să declanşeze un enorm război tarifar''
Cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat marţi preocupat de consecinţele comerciale ale giganticului plan american de investiţii în tranziţia energetică, estimând că acesta riscă să declanşeze ''un enorm război tarifar'' prin discriminarea companiilor străine, relatează AFP, citat de Agerpres.
De Redactia Observator la 12.10.2022, 10:35- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Ratificat vara aceasta, actul normativ "Inflation Reduction Act'' (Legea asupra reducerii inflaţiei) promovat de administraţia preşedintelui Joe Biden prevede cel mai consistent plan de investiţii adoptat vreodată pentru combaterea schimbărilor climatice, alocând 370 de miliarde de dolari pentru construcţia de eoliene, panouri solare şi vehicule electrice.
''Vom discuta mai în profunzime cu prietenii noştri americani despre legea asupra reducerii inflaţiei'', a declarat Scholz la o întâlnire la Berlin cu reprezentanţi ai companiilor germane din sectorul industrial.
''Nu trebuie ca politicienii din ţara lor să le spună: 'Noi acum facem protecţie climatică, dragă industrie, aţi înţeles că noi vă protejăm de concurenţa altora?'', a spus cancelarul german, care a avertizat că, într-o asemenea situaţie, ''ne-am confrunta cu un enorm război tarifar'', şi a cerut o cooperare internaţională mai strânsă asupra comerţului şi măsurilor de protecţie a mediului.
Creditele la import prevăzute în plan pentru piaţa naţională a vehiculelor electrice ar face concurenţă neloială vehiculelor electrice fabricate în alte ţări
- Revoltă la Bruxelles. Germania a enervat pe toată lumea cu planul uriaș de cheltuieli energetice: Furie în...
- Politicile energetice ale Germaniei îi scot pe oameni în stradă: mii de nemţi au protestat luni în mai multe...
- Planul monstru al Germaniei pentru a-şi feri cetăţenii de criza energetică: guvernul va plăti toate facturile la...
El nu a precizat elementele din planul lui Biden cu care nu este de acord, însă responsabili europeni au criticat în ultimele săptămâni creditele la import prevăzute în acel plan pentru piaţa naţională a vehiculelor electrice, care ar face concurenţă neloială vehiculelor electrice fabricate în alte ţări.
Comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, a declarat luna trecută că UE este preocupată de ''anumite elemente discriminatorii'' din planul american, adăugând că blocul comunitar examinează dacă respectiva lege adoptată în SUA încalcă regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).
Germania este ea însăşi ţinta criticilor faţă de planul său de a acorda companiilor şi gospodăriilor ajutoare energetice de 200 de miliarde de euro, partenerii săi europeni considerând că acesta distorsionează concurenţa.