Guvernul olandez a demisionat în urma unui scandal privind alocațiile copiilor. 10.000 de familii au fost împinse la ruină
Prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, a anunțat demisia în bloc a guvernului său, din cauza proastei gestiuni a Guvernului a alocaţiilor pentru îngrijirea copilului, în urma unei anchete parlamentare care a arătat luna trecută că mii de familii au fost împinse la ruină, relatează Reuters. Șeful Executivului a înmânat deja demisia regelui Willem-Alexander.
De Iulia Iancu la 15.01.2021, 16:09- Mulți dintre cei afectați provin din rândurile imigranților
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Aproximativ 10.000 de familii au fost nevoite să ramburseze alocaţii în valoare de zeci de mii de euro, după ce au fost acuzate în mod eronat de fraudă - ceea ce le-a aruncat în şomaj, în faliment sau le-a determinat să divorţeze.
Presiuni în vederea unei demisii a Guvernului au crescut săptămâna aceasta, după ce parteneri de coaliţie ai lui Rutte au îndemnat Guvernul să ia în calcul în mod serios demisia.
Liderul Partidului Laburist (opoziţie) a demisionat joi, din cauza rolului pe care l-a jucat în acest scandal.
Rutte a anunţat joi seara că soarta Guvernului urmează să fie decisă într-o şedinţă a Executivului. Vineri, șeful Executivului a anunțat că a înmânat deja scrisoarea de demisie regelui Willem-Alexander, scrie Reuters.
”Mă aştept ca problema viitorului nostru politic să fie pusă la acel moment”, a declarat el presei în urma unei reuniuni de criză cu miniştri din cadrul formaţiunii sale.
Miniştri din cadrul celorlalte partide aflate la putere au anunţat joi seara că au luat deja o decizie, fără să facă alte precizări.
Guvernul a căzut pentru prima oară din 2012, când primul cabinet al lui Rutte a fost înlăturat din cauza unor divergenţe cu privire la măsuri de austeritate.
Criza politică are loc cu două luni înainte de aegerile parlamentare
Această criză are loc cu două luni înaintea unor alegeri parlamentare, prevăzute la 17 martie, şi în contextul unei izolări foarte stricte în Olanda împotriva covid-19.
Mark Rutte a anunţat că aceste restricţii urmează să rămână în vigoare cel puţin până la 9 februarie, potrivit News.ro.
El a răspuns marţi, când a fost întrebat despre o eventuală demisie, că Guvernul său va putea să gestioneze criza covid-19 în cazul în care va asigura interimatul până după alegeri.